Pogledajte koja dečija imena su zabranjena zakonom: Maja, Hari Poter, Sara...

U nekim su pak zemljama poput Italije i Švedske zabranjena imena zbog kojih bi deca mogla biti izložena ismevanju, sramoćenju, koje je sve češće zbog neobičnih internacionalnih imena.

Anderson
Prezimena koja bi trebalo da su u službi imena nisu dozvoljena u Nemačkoj, kao ni imena objekata ili proizvoda. Nemci stoga mogu zaboraviti na male Tobise, Kvinse, Tejlore. Osim toga, sva imena moraju biti rodno specifikovana. Odnosno iz imena se mora znati radi li se o ženskoj ili muškoj osobi.

Bear (medved)
Glumice Alisija Silvewrston i Kejt Vinslet trebalo bi da razmisle o drugačijim imenima za decu da kojim slučajem žive u Maleziji. Naime, u toj zemlji detetu ne možete dati ime po nekoj životinji, voću ili povrću. Zakonom su zabranjena.

Carolina (Karolina)
Imena koja sadržavaju slovo C ne mogu se davati deci na Islandu, jer u njihovoj abecedi ne postoji to slovo. Od 1991, Islandski odbor za odobravanje imena odlučuje je li ime koje sadrži slovo C prihvatljivo.

Duke (vojvoda)
Na Novom Zelandu djeci je zabranjeno davati imena koja bi 'mogla uvrijediti pojedince određenih skupina'. Zabranjene su tako sve titule poput Princeza, Princ, Kralj, Major, Vitez, odnosno Prince, Princess, King, Major, Knight.

Sendi (Sandy)
Elis (Alice), Sandy, Laura i Linda zabranjena su imena u Saudijskoj Arabiji, jer spadaju u kategoriju imena koja 'vređaju verske osećaje', a percipiraju se odnosno povezuju s plemićima koji su nearapskog ili neislamskog porekla.

Hermiona
Ovo ime zabranjeno je u meksičkoj provinciji Sonori kako bi se sprečilo konjenje dece. Nedavno su upravo iz tih razloga zabranjena imena i Hari Poter, Džejms Bond i Ledi Di.

Maja (Maya)
I dok je u SAD u poslednjoj godini rođeno čak oko 4.000 Maja u Saudijskoj Arabiji nećete naći nijednu, jer je to ime takođe na listi zabranjenih.

Mona Lisa
Zbog nekog se razloga Mona Lisa našla na listi zabranjenih imena u Portugalu.

Sarah
U Maroku je zabranjeno koristiti ime Sarah, ali zato detetu možete dati arapsku verziju istog imena Sara. No postoji lista imena za koju možete platiti pa će vam onda biti dopušteno dete nazvati recimo Adam.

Tom
U Portugalu je pak deci zabranjeno davati nadimke poput recimo imena Tom. No vrlo rado će u rodni list upisati ime Tomas. Imena takođe treba da su tradicionalno portugalska, moraju biti potpuna i ne smeju biti uniseks.

24sata

Pogledajte još