Samo za vaše oči: Od starog LCD-a do najprivatnijeg monitora na svetu

Sve što vam je potrebno je par starih naočara, x-acto nož (ili žilet) i rastvarač (razređivač). Evo kompletnog spiska potrebnih alata:

  • LCD monitor naravno
  • 3D naočare iz bioskopa za jednokratnu upotrebu (mogu i stare naočare za sunce)

  • razređivač (može i terpentin, aceton, metil acetat, etil acetat)
  • x-acto nož lii CNC laserski sekač: CNC laserski sekač vam i nije neophodan, dovoljan vam je x-acto nož (ili žilet) i mirna ruka
  • šrafciger ili bušilica
  • papirni ubrusi
  • superlepak

KORAK 1: Rasklopite monitor

Skinite plastičan okvir odvrtanjem svih šrafova pozadi.

KORAK 2: Isecite polarizovanu foliju

Većina LCD monitora ima dva folije na staklu – polarizovanu za filtriranje svetlosti koju ne biste trebali da vidite i matiranu koja otklanja odbljesak. Ova druga nam ne treba, a polarizovana folija nam treba – iskoristićemo je za naočare.

Uzmite x-acto nož (žilet) i isecite foliju po ivicama. Nemojte se bojati da pritisnete malo jače, metal neće izgrebati staklo, osim ako ne postoji pesak ili neki drugi abrazivi na njemu.

Potom počnite da gulite, ali vodite računa da sačuvate polarizovani film. Takođe, zapamtite orijentaciju.

KORAK 3: Skinite lepak

Kada skinete foliju, lepak će verovatno ostati na staklu, tako da sada dolazi malo teži deo. Uz pomoć razređivača omekšajte lepak i obrišite ga papirnim ubrusima.

Ovo nije dovoljno brzo, tako da možete uraditi sledeće. Pokrijte ekran papirnim ubrusima a zatim ih polijte razređivačem i pustite da odstoji malo duže. To će rastvoriti lepak bez isparavanja.

Budite pažljivi da ne polijete plastični okvir razređivačem, jer će ga on rastvoriti.

KORAK 4: Monitor – završeno

Nakon što ste očistili lepak, sklopite monitor. Pre nego što napravite naočare, možete testirati monitor polarizovanom folijom!

Primetićete kako gornji levi ugao izgleda čisto, zato što je uklonjena folija za otklanjanje odbljeska. To je deo koji ćemo iskoristiti za pravljenje naočara.

KORAK 5: Izvadite sočiva

Za naočare možete koristiti 3d naočare iz bioskopa za jednokratnu upotrebu, ili bilo koje druge naočare. Izvadite sočiva i rastavite naočare na delove.

KORAK 6: Skenirajte naočare

Ovde će vam biti potreban CNC ili laserski sekač. Međutim, ako niste u mogućnosti da vam neko pomogne uz pomoć pomenutih sekača, možete prelepiti stara sočiva na foliju i iseći ih pomoću x-acto noža. Skeniranje okvira služi kao referenca za orijentaciju sočiva. Zapamtite, ovo je polarizovana folija tako da je ugao važan. Napred i nazad je takođe bitno

KORAK 7: Sastavite naočare i uživajte!

Konačno, sastavite naočare i sada možete da uživate! Ljudi će pomisliti da ste ludi što gledate u beli ekran noseći naočare za sunce! Ali to je još zabavniji deo!

Izvor: Instructables

Foto: Instructables

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.