Premijer podneo ostavku zbog nesreće trajekta

"Izvinjavam se zato što nisam sprečio da do ove nesreće dođe i zato što na nju nisam adekvatno odgovorio pošto je do nje došlo. Verujem da kao premijer moram da preuzmem odgovornost i dam ostavku", rekao je Čung u obraćanju javnosti, koji je direktno prenosila južnokorejska državna televizija.

Putnički trajekt Sevol se 16. aprila prevrnuo i potonuo na putu prema ostrvu Džedžu, dok se u njemu nalazilo ukupno 476 ljudi, od kojih su većina bili deca školske dobi. Do sada je pronađeno 187 tela poginulih putnika, dok se njih 115 i dalje vodi kao nestalo.

Vlada u Seulu, kao i gotovo svi drugi organi vlasti, bili su proteklih dana izloženi oštroj kritici javnost zbog tragedije, odnosno načina na koji je sprovedena akcija spasavanja, navela je agencija AFP.

"Ova nesreća je sve Južnokorejance šokirala i rastužila. Prošlo je dosta dana od nesreće, ali ja zbog krikova porodica nestalih i dalje ne mogu da spavam. Dragi građani Južne Koreje, sada ipak nije vreme da upiremo prste jedni u druge tražeći krivce, već treba da okončamo akciju spasavanja. Molim vas da nam pomognete da prebrodimo ovu tešku situaciju",
naveo je Čung.

"Iskreno se nadam da će mi Južnokorejanci i porodice žrtava sa Sevola oprostiti i shvatiti zašto ne mogu da ostanem na mestu premijera do kraja. Još jednom vas molim da se udružite u podršci akciji spasavanja",
rekao je on.

Čung je dodao da je i ranije želeo da da ostavku, ali je akcija spasavanja preživelih i pronalaženja žrtava bila prioritet, pa je smatrao da bi pre odlaska bilo odgovorno to dovršiti.

"Odlučio sam da dam ostavku kako ne bih bio teret vlastima"
, zaključio je on.

Izvor: Blic
Foto: AP Photo/Yonhap

Pogledajte još