Ostavke u Narodnoj biblioteci zbog Tasovca i Ristića

Pismo javnosti naslovljeno "4:1 za ostavku Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije" prenosimo u celosti:

"Mi (dole potpisani) članovi Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije, saznaši da će i dalje vlasnici srpske kulture biti gospoda Ivan Tasovac i Dejan Ristić, dakle oni koji su nas proteklih šest meseci izlagali nečuvenoj opstrukciji i ponižavanju onemogućavajući normalan rad, iako smo svoj posao maksimalno odgovorno i savesno obavljali u korist nacionalne institucije prvoga reda, i ono što je najvažnije i najznačajnije, bili smo čvrsta i nepokolebiva i u svemu jedinstvena prepreka nasilništvu i samovolji navedenih beskrupuloznih i besprizornih gospodara (ministra i državnog sekretara) – podnosimo neopozivu ostavku.

Ono što je u ovom trenutku doista šokantno jeste činjenica da se nova vlast, koja se gromoglasno zaklinjala, i zaklinje, da će sve iz temelja promeniti i preporoditi u zemlji Srbiji, opredelila se, što se kulture tiče kao najjače identifikacione karte, za dokazane štetočine, za one kojima je ubijanje, uništavanje, ponižavanje svega što kulturu čini važnom činjenicom srpskoga naroda - i time, verovatno i ne sluteći, na sebe preuzela isključivu odgovornost.

Izborom Tasovca za ministra kulture, ova Vlada i njen mandatar, očigledno prihvataju i njegovu pogubnu strategiju ponižavanja srpske kulturne scene i njenih poslenika, pa je time i njihova odgovornost u ovom trenutku i najveća. Mi u takvoj pogubnoj i opasnoj kulturnoj politici ne želimo ni na koji način da učestvujemo – ono što je u ovom času i najvažnije, Upravni odbor ne želi biti učesnik u uništavanju Narodne biblioteke Srbije, najveće i najznačajnije nacionalne institucije, i zato smo, mi potpisani, jedinstveni u stavu da je neopoziva ostavka u ovom trenutku najčasniji čin".


Ostavka nije pravi odgovor

U istom pismu stoji i stav Miladina Ševarlića, takođe člana UO Narodne biblioteke Srbije.

"Nisam saglasan sa odlukom svojih kolega iz Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije da podnesu ostavke. Iako delim njihove pobude, ne smatram da je odustajanje pravi odgovor na pritisak onih koji sabotiraju rad najvažnijih ustanova srpske kulture. Jer,u ovoj društvenoj igri nije reč samo o Narodnoj biblioteci, već i o drugim institucijama čiji je zadatak da štite integritet i dostojanstvo te kulture i da daju doprinos borbi za očuvanje uveliko ugroženog integriteta, pa i samog identiteta srpskog naroda.

I nije ovde reč samo o državnim činovnicima,već,pre svega, o tome kako je moguće da oni sprovode svoje namere, o tome ko njihova nepočinstva i u ime čega omogućuje. Rad na urušavanju srpske pismenosti, obrazovanja i kulture uveliko je u toku. Razlozi su poznati i hiljadu puta prežvakani.

Štos i jeste u tome da se dosadne muhe srpske kulture puste da slobodno žvaću i zuje unaokolo, jer verbalno pražnjenje neće sprečiti one koji sistematski,već odavno, sprovode zadate strateške ciljeve, u koje se i njihovi,lični, sasvim lepo uklapaju. Ne smatram,dakle,da je povlačenje dobar odgovor. Postoji stara srpska izreka koja glasi: „Naljutio se pop na selo, pa odsekao sebi…“.

Umesto da im olašavam posao i da smenjujem sam sebe, sa ponosom očekujem da oni to učine.

Izvor: Blic
Foto: Beta - Miloš Miškov

Pogledajte još