Vučićeva poruka nakon proglašenja nove Vlade

Nakon sednice Skupštine na kojoj je izabrana nova Vlada, premijer Srbije Aleksandar Vučić je večeras građanima okupljenim ispred zgrade Narodne skupštine zahvalio na podršci i "zato što veruju u Srbiju" i poručio da će pošteno voditi Srbiju.

Vučić je rekao da neće obmanjivati narod, ali i da neće biti lako u narednom periodu.

"Ali za neku godinu bićete srećni što smo ovaj posao zajedno obavljali. Bićete ponosni što ste učestvovali u svemu ovome. Srbija je mnoge prilike prokockala zato što su se političari dodvoravali narodu", rekao je Vučić.

On je istakao da će dati sve od sebe, a da će njegov kabinet pošteno, hrabro i odgovorno da vodi zemlju.

"Obećavam da ćemo pošteno i odgovorno da vodimo zemlju da bismo mogli da slavimo bolju i uspešniju Srbiju. Srbija je propustila mnogo prilika jer su se političari samoudvarali svom narodu. Ja neću da vam govorim ono što vam je drago i lepo da čujete. I kada se budete ljutili, ja vas molim samo jednu stvar. Znajte da nikada ništa nećemo da ukrademo, i to što radimo radimo jer mislimo da je najbolje za naš narod", rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija mnogo jača posle izbora i da Srbija danas može da ima svoj stav povodm važnim međunarodnih pitanja, kao i da je ovo mala zemlja ponosnog naroda koja će umeti da štiti svoje interese.

"Ono što radimo nije usmereno na sledeće izbore. Siguran sam da će sledeće generacije biti zadovoljne onim što ćemo da uradimo", istakao je premijer.

Ponovio je da neće biti smanjenja penzija jer penzioneri izdržavaju decu i unuke i poručio da će o svemu moći lakše da se razgovara kada se napravi bolja situacija u zemlji.

Najavio je da će se situacija popraviti teškim merama. Radnicima "kojima su uništili preduzeća" poručio je da će se Vlada boriti za sve ali da nije svemoguća i zamolio ih je za razumevanje.

"Nećemo da kukamo i nećemo da se žalimo. Idemo napred za normalnu i pristojnu Srbiju. Molim vas da prmenimo ono što je kod nas bilo loše. Imamo čemu da se nadamo, normalnoj i pristojnoj Srbji, to je ono za šta se zalažemo", naglasio je Vučić.

Premijer je istakao da će zemljom da upravlja narod preko svojih predstavnika. Rekao je da je pred Vladom i ministrima težak posao. Još jednom je zahvalio građanima na podršci.

"Sve od vas zavisi vi ste dopneli novu nadu i veru u Srbiju", naveo je Vučić.

(old_image)

Oko 10.000 pristalica SNS i građana okupilo se ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu. Kako je za “Blic” potvrđeno ranije danas, put Beograda je posle podneva krenulo četiri autobusa iz Leskovca, dva iz Vlasotinca i po jedan iz Bojnika i Lebana, a naprednjaci iz Medveđe i Crne Trave su u prestonicu krenuli mini autobusima.

U trosatnom ekspozeu u Skupštini Srbije, premijer Vučić je precizirao da su tri najvažnija zadatka njegovog kabineta reforma ekonomije koja podrazumeva i donošenje paketa reformskih zakona, razvoj privatnog sektora i konsolidacija budžeta smanjenjem troškova.

Parlamentarci su prethodno javnom prozivkom glasali i za premijera i članove nove vlade kao i njen program koji je danas u ekspozeu izneo Vučić.

Za govornicom u Skupštini premijer je poručio u obraćanju poslanicima da želi rezultat za Srbiju te da je vreme da od Srbije prestanemo samo da tražimo i uzimamo, nego da joj damo sve što možemo.

Hor “Obilić” je nakon formiranja nove vlade Srbuje otpevao himnu “Bože pravde”.

Članovi kabineta premijera Vučića su:

- Lazar Krstić, ministar za finansije,
- Dušan Vujović, ministar privrede,
- Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i i životne sredine,
- Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture,
- Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva
- Rasim Ljajić, potpredsednik i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma
- Nikola Selaković, ministar pravde,
- Kori Udovički, potpredsednica i ministarka državne uprave i lokalne samouprave,
- Vanja Udovičić, ministar za sport i omladinu,
- Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova,
- Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova,
- Bratislav Gašić, ministar odbrane,
- Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja,
- Zlatibor Lončar, ministar zrdavlja
- Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja i borackih i socijalnih pitanja,
- Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja,
- Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za EU,
- Velimir Ilić, takođe ministar bez portfelja, zadužen za vanredne situacije.

Novi premijer i ministri položili su danas zakletvu u Skupštini Srbije čime je počeo njihov mandat.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Izvor: Blic, RTS

Pogledajte još