Nemate posao? Evo kako možete da zaradite 2.000 dinara dnevno!

Posao na njivama uskoro će biti u jeku, mnogo njih već se odavno odvija. Da li će domaćini, vlasnici zemlje, posebno oni koji raspolažu većim površinama i kojima je radna snaga potrebna, biti u prilici da sve poslove urade na vreme, zavisi, osim od vremena, i od radne snage, piše novosadski “Dnevnik”:

Kako stvari stoje posla na zemlji ima, ali nema ko da ga radi iako se dnevna zarada kreće od oko 1.200 pa do oko 2.000 dinara.

Po rečima savetnika za proizvodna pitanja Zadružnog saveza Vojvodine Petra Radića, sezonski poslovi u Vojvodini traže dosta radne snage, ali je zainsteresovanih manje nego što je potrebno.

"Za Vojvodinu je karakteristično da je naveći broj sezonskih radnika potreban u oblasti ratarstva, a potom u voćarstvu, vinogradarstvu, te povrtarstvu. Naravno, potrebni su i radnici za branje jagoda, malina, kupina… ali u Vojvdoini daleko manje nego u drugim delovima Srbije. Uz standardne poslove u ratarstvu, potreba za radncima u voćarstvu i vinogradsarstvu najizraženija je u periodu orezivanja voćaka, a u povrtarstvu za poslove okopavanja i rasađivanja", kaže Radić.

Po njegovim rečima, oni koji se odluče da rade na zemlji, u nadnicu, mogu računati na dnevnicu od oko 1.200 do oko 1.500 dinara, jer je satnica, za standardne poslove, recimo okopavanje kukuruza ili soje, od oko 120 do 150 dinara.

"Naravno, cena rada se razlikuje od sela do sela, ali se uglavnom kreće u tom okivru, dok je za teže fizičke poslove, kao što su neka teža kopanja, vađenje panjeva ili slične radove, satnica oko 200 dinara, pa se dnevno može zaraditi i do 2.000 dinara"
, kaže Radić.

On ističe i da je primetan nedostaatk radnika za sezonske poslove u poljoprivredi da je pitanje koliko su oni koji se odluče da ih rade verzirani i upoznati sa tehnikom rada.

Da li su mladi ljudi samo nezainteresovani za rad na njivama, ili je reč i o nečem drugom – neobaveštenosti ili prevelikoj zaštiti koju imaju i pored teške materijalne situacije u kojoj se sve većina građana Srbije nalazi, teško je reći, ali je sasvim sigurno da zarada koja se može ostvariti za jedan dan nije loša.

Izvor: Dnevnik

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.