Nakon 71 godine otkrivena tajna Hitlerova opsesija!

Elizabet Kalhamer (89), Hitlerova služavka u Berghofu, rezidenciji u kojoj su nacistički vođa i Eva Braun provodili vreme, nakon više od 70 godina ćutnje odlučila je da progovori o njegovim navikama.

Elizabet tvrdi da je upravo Hitlerova ljubavnica Eva Braun bila glavna u Berghofu, a posluga je morala da je pozdravlja kao i samog Hitlera.

Hitler je pak morao da drži strogu dijetu zbog problema sa slezinom, ali je često noću znao da se iskrade iz svoje sobe i uživa u čokoladnom keksu. Posebno je voleo tzv. "Firerov kolač", a radilo se o kolaču s jabukama, orasima i grožđicama.

Elizabet Kalhamer za Hitlera je počela da radi 1943. javivši se na oglas u lokalnim novinama, ali nije znala da će raditi za nacističkog vođu. Čak ju je i majka upozoravala da ne prihvata posao, ali smatrala je da posao ne može da odbije nakon što su joj iz kancelarije za zapošljavanje rekli da bi kao tinejdžerka trebalo da bude zahvalna na ovom poslu.

"Osećala sam mučninu kad sam stigla. Kuća je bila prepuna gostiju, a pojavio se i Firer", rekla je Elizabet za Salzburger Nachrichten i dodala: "Brzo mi je postalo jasno da mi je dopušteno da razmišljam, ali ne i da govorim u njegovom prisustvu. Ogovaranje nije dolazilo u obzir iako smo to često činili".

Elizabet je bila jedna od 22 devojke koje su posluživale diktatora, međutim, sa njim nikad nisu pričale jer samo je osoblju koje ga je dugo služilo dozvoljavao da mu se približi i da uđe u njegove privatne sobe.

Govori i kako su joj odmah na početku rekli da će oni koji javno govore o tome šta se događa u Berghofu biti strogo kažnjeni, a znala je da se ne šale jer jednom kad je razbila šoljicu, oduzeli su joj nekoliko slobodnih dana.

Međutim, tvrdi da su o posluzi brinuli i da je Eva Braun bila dobra prema njima.
"Ponašala se kao dama. Dizajnirala je naše uniforme, a za Božić mi je dala vunu da naštrikam čarape za vojnike na frontu", govori Elizabet.

Ona govori i da je Hitler bio opsednut filmovima i da je imao privatan bioskop u Berghofu, a posluga je mogla da gleda samo propagandne filmove s Marikom Roek u glavnoj ulozi, koju je Eva Braun obožavala.

Index.hr

Pogledajte još