Janez Janša osuđen na dve godine zatvora

Kazne su potvrđene i Janšinim saoptuženicima, bivšem brigadiru slovenačke vojske Antonu Krkoviču i direktoru firme Rotis Ivanu Črnkoviču, koji su osuđeni na po 22 meseca zatvora i novčane kazne.

Prema sada pravosnažnoj presudi, Janša je 2006. godine, kada je bio premijer, od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska firma dobije posao opremanja slovenačke vojske oklopnim vozilima koji je bio vredan 278 miliona evra.

Janša je tokom sudskog postupka negirao sve navode tužilaštva, a optužicu je nazvao političkom konstrukcijom, tvrdeći da je eventualno osuđujuća presuda protiv njega neodrživa.
Janša i njegovi advokati najavljuju žalbu Ustavnom sudu, a bude li potrebno i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Slovenački mediji navode da presuda Višeg suda još nije izvršna i ne znači automatski odlazak Janše u zatvor i podsećaju da bi on i saoptuženici mogli tražiti i izvršenje kazne preko takozvanog vikend-zatvora, predviđenog za presude ispod dve godine zatvora.

Blic

Pogledajte još