Britanski MI5 otkrio tajne o Mata Hari

Nekada tajni dokumenti pokazuju ženu neuznemirenu pitanjima o broju ljubavnika koje je tokom života imala.

sudeći po jednom dokumentu, ova lista je prilično dugačka i obuhvata Nemce, Francuze, Špance, Ruse i Švajcarce svih godina.

Kada je upitana za sve muškarce koje je tokom života imala pred njeno pogubljenje od strane streljačkog odreda u Francuskoj 15. oktobra 1917. godine, „ona je odgovorila da je volela sve oficire i da bi kao ljubavnika radije imala siromašnog oficira nego bogatog bankara“.

I iako dokument od 22. maja te godine beleže – „danas je priznala da je bila uključena u ...za Nemačku tajnu službu“, dokument u posedu MI5 tvrdi da „Mata Hari nikada nije dala puno priznanje niti nje odala bilo koga kao svog saučesnika“.

Pojedini akademici tvrde da ona zapravo nije odala nikakvu tajnu Nacistima, iako se smatra da je imala udela u stradanju 50.000 savezničkih vojnika.

Među dokumentima, nalazi se i inventar stvari koje su joj oduzete dok je bila u pritvoru i među njima se nalaze kutija sa šest šešira i imitacija breskve.

Margareta Gertruda Zele (hol. Margaretha Geertruida (Grietje) Zelle; Leuvarden, 7. avgust 1876 — Vensen, 15. oktobar 1917), poznatija pod umetničkim imenom Mata Hari, je bila holandska egzotična igračica i kurtizana. Streljana je kao nemački špijun u toku Prvog svetskog rata.

Poticala je iz imućne porodice. Udala se 1895. za oficira škotskog porekla u holandskoj vojsci Kembela mek Leoda. Od 1897. do 1902. živeli su na Javi i Sumatri. Kasnije su se vratili u Evropu i razveli. Imali su dvoje dece koja su umrla u detinjstvu i ranoj mladosti.

Margareta je postala egzotična plesačica u Parizu 1905. Ubrzo je uzela umetničko ime Mata Hari, što na malajskom jeziku znači „sunce“ ili „oko dana“. Bila je visoka, atraktivna i vešta u indijskim plesovima.

Na sceni se pojavljivala skoro naga. Postigla je veliki uspeh u Parizu. Postala je ljubavnica milionera i industrijalca Emila Gimea, a imala je i niz veza sa bogatašima i plemstvom. Predstavljala se kao javanska princeza koja je ples učila od malih nogu, što je u Evropi onog vremena predstavljalo misteriju. Pored plesa, slikala se za erotski provokativne fotografije.
Za vreme Prvog svetskog rata Mata Hari je putovala između Engleske, Francuske, Holandije i Španije. Bila je kurtizana mnogih visokih oficira.

Postojale su glasine da radi kao špijun za Francusku. Januara 1917. jedna od nemačkih tajnih poruka je pominjala usluge špijuna H-21.

Francuska tajna služba je ovoga špijuna identifikovala kao Matu Hari. Uhapšena je 13. februara 1917. u hotelskoj sobi u Parizu. Osuđena je kao nemački špijun i streljana 15. oktobra, 1917.
Njen stvarni angažman u ulozi špijuna nije nikada bio potvrđen. Neki istoričari smatraju da je Mata Hari žrtvovana da bi se prikrili drugi promašaji francuske tajne službe.

Tajni dokumenti o njenom slučaju će postati javno dostupni 2017.

Sudbina Mate Hari je bila inspiracija za više filmova.

B92, Newser, Wikipedia

Pogledajte još