Izlazi prvi solo album Damona Albarna

O novom poglavlju u svojoj muzičkoj karijeri Damon Albarn je dao izjavu za Rolling Stone: “Blur su definitivno bile moje devedesete, Gorillaz moje 2000e, a sada je došlo vreme za nešto novo”.

Najsvežiji singl sa albuma ‘Everyday Robots’, ‘Heavy Seas of Love’, kolaboracija sa Brajanom Enom, izdat je pre svega nedelju dana. Predivan, atmosferičan spot u potpunosti je snimljen sa Damonovog tableta.

Damonov debi album ‘Everyday Robots’ najavljen je u januaru video spotom za prvi, istoimeni singl. Konceptualni video potpisuje umetnik i dizajner Aitor Throup i dostupan je na ovom linku. Drugi video koji najavljuje predstojeći album, za numeru Lonely Press Play, izašao je u martu i predstavlja kolaž Damonovih snimaka s tableta iz Tokija, Londona, Dalasa, Jute, Kolčestera, Islanda i Devona.

Muzičar ističe da ovaj autobiografski album istražuje odnos prirode i tehnologije, a kao gosti navedeni su Brian Eno i Natasha Khan iz Bat for Lashes.

Nema puno toga što Damon Albarn u svojoj plodnoj muzičkoj karijeri nije uradio: autor je nekih od najvećih hitova u istoriji pop muzike, kao osnivač i frontmen brit-pop senzacije Blur i audio-vizuelnog pop kolaža, Gorillaz. Pored ovoga, Albarn je deo projekta poput ‘The Good, The Bad, & The Queen’ i ‘Rocket Juice & the Moon’, učestvovao je u izradi saundtreka za dva filma, ‘Ravenous’ i ‘101 Reykjavík’, kao i u stvaranju dve opere, ‘Dr Dee’ i ‘Monkey : Journey to the West’. U međuvremenu stigao je da sarađuje i sa lokalnim muzičarima iz Malija i Konga.

Pored Grammy nagrade Damon je u svojoj dosadašnjoj karijeri, sa mnogobrojnim muzičkim sastavima i projektima, osvojio pet Brit, jedanaest NME, devet Q i šest MTV nagrada, prodao preko 30 miliona nosača zvuka širom sveta, dok je debi album Gorillaz dostigao multiplatinasti tiraž! NME ga je nedavno prilikom dodele nagrade za inovaciju u muzici predstavio kao ‘jednog od vodećih ljudi muzičke scene’.

Damon Albarn će 12. jula na glavnoj bini EXIT festivala predstaviti svoj solo projekat, ali i svojevrsnu retrospektivu svoje celokupne karijere!
I to kakve karijere - uz Blur i Gorillaz, koji spadaju među najveće muzičke projekte svih vremena, Damon će izvoditi i numere nastale iz opusa ostalih konceptualnih projekata i supergrupa u kojima je učestvovao.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.