Tanja Miščević: Poseta Eštonove je važan gest EU

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević ocenjuje da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posetom Beogradu došla da pruži podršku novoj vladi i premijeru za proces evrointegracija, ali i za teške ekonomske reforme.

"Ovo je jako važan gest Evropske unije, ali i njen lično. Kao predstavnik EU bila je danas u Beogradu da pruži podršku novoj vladi, premijeru i članovima vlade za proces evrointegracija, ali ne samo za to, već kao što je i sama rekla - i za teške ekonomske reforme", rekla je Miščević Tanjugu.

Ona je dodala da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost došla i kako bi ponudila pomoć Unije u ovim oblastima.

Komentarišući o čemu se razgovaralo sa Eštonovom, Miščević kaže da se upravo "najviše razgovaralo o konkretnoj pomoći iz fondova EU, ali i putem bilateralne pomoći država članica" i kroz razmenu iskustava u važnim oblastima, kao što su pravosudje i obrazovanje.

Na pitanje da li je bilo reči o dijalogu Beograda i Prištine, šefica pregovaračkog tima Srbije kaže da je "danas najmanje bilo govora o dijalogu" i napominje da će "za to biti vremena".

Šefica evropske diplomatije je danas razgovarala sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a obratila se i poslanicima u srpskom parlamentu.

B92

Pogledajte još