BEČ: Srbin sanira zgradu nedavno oštećenu u eksploziji

Živojina Trifunovića, poznatog kao Žika Bomba, vlasnika građevinske firme “Top In Inženjering”, austrijske vlasti angažovale su da se pobrine za zgradu koja je gotovo srušena u eksploziji koja se dogodila pre nekoliko dana u Beču.

Tada je jedan mladić izvršio samoubistvo, a zbog najverovatnije loših instalacija, pola zgrade je srušeno. Šteta je procenjena na preko dva miliona evra. Usled posledica eksplozije, jedan mladić je preminuo, a 13 osoba je zbog zadobijenih povreda smešteno u bolnicu.

"Istraga je još uvek u toku, tako da počinjemo da radimo kada bude završena. Zgrada će biti srušena jer je vrlo opasna po okolinu, a i zidovi su popucali. Moraće da se gradi ponovo"
, rekao je Trifunović.

On je najavio da će na mestu stare, biti napravljena nova zgrada.

(old_image)

"Kada su me pozvali da pogledam zgradu, nisam znao šta se dogodilo. Kada sam stigao, bio sam šokiran. Šteta je bila ogromna. Krov i poslednja dva sprata bila su potpuno srušena. Odmah sam posumnjao da je eksplozija gasa mogla da izazove takvu štetu. Zgradi nema spasa jer su popucali gotovo svi zidovi i na prizemlju. Zgrada je potpuno uništena i u kritičnom je stanju", istakao je Trifunović.

Eksplozija u kojoj su potpuno uništena gornja dva sprata zgrade u centru Beča je posledica pokušaja samoubistva 19-godišnjaka, koji je ujedno i jedina žrtva te nesreće, saopštila je austrijska policija. Portparol policije Adina Mirčoane je navela da je istraga pokazala da je neko namerno oštetio plinsku rernu, a poginuli muškarac je pronađen sa upaljačem u ruci.

"Postoje i druge indikacije da je on bio suicidalan, što se moglo zaključiti iz njegovog razgovora sa prijateljima uoči tog čina"
, rekla je portparolka.

Odmah posle eksplozije gusti dim satima nije dozvoljavao da se u ulici vidi šta se zaista dgodilo. Ljudi su teško disali, a ulica je bila zatvorena. Stanari okolnih zgrada ističu da je usled eksplozije zemlja vibrirala, kao da je zemljotres.

Trifunovićeva kompanija bavi se više od 30 godina građevinom u austrijskoj prestonici.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još