BEČ: Srbin sanira zgradu nedavno oštećenu u eksploziji

Živojina Trifunovića, poznatog kao Žika Bomba, vlasnika građevinske firme “Top In Inženjering”, austrijske vlasti angažovale su da se pobrine za zgradu koja je gotovo srušena u eksploziji koja se dogodila pre nekoliko dana u Beču.

Tada je jedan mladić izvršio samoubistvo, a zbog najverovatnije loših instalacija, pola zgrade je srušeno. Šteta je procenjena na preko dva miliona evra. Usled posledica eksplozije, jedan mladić je preminuo, a 13 osoba je zbog zadobijenih povreda smešteno u bolnicu.

"Istraga je još uvek u toku, tako da počinjemo da radimo kada bude završena. Zgrada će biti srušena jer je vrlo opasna po okolinu, a i zidovi su popucali. Moraće da se gradi ponovo"
, rekao je Trifunović.

On je najavio da će na mestu stare, biti napravljena nova zgrada.

"Kada su me pozvali da pogledam zgradu, nisam znao šta se dogodilo. Kada sam stigao, bio sam šokiran. Šteta je bila ogromna. Krov i poslednja dva sprata bila su potpuno srušena. Odmah sam posumnjao da je eksplozija gasa mogla da izazove takvu štetu. Zgradi nema spasa jer su popucali gotovo svi zidovi i na prizemlju. Zgrada je potpuno uništena i u kritičnom je stanju", istakao je Trifunović.

Eksplozija u kojoj su potpuno uništena gornja dva sprata zgrade u centru Beča je posledica pokušaja samoubistva 19-godišnjaka, koji je ujedno i jedina žrtva te nesreće, saopštila je austrijska policija. Portparol policije Adina Mirčoane je navela da je istraga pokazala da je neko namerno oštetio plinsku rernu, a poginuli muškarac je pronađen sa upaljačem u ruci.

"Postoje i druge indikacije da je on bio suicidalan, što se moglo zaključiti iz njegovog razgovora sa prijateljima uoči tog čina"
, rekla je portparolka.

Odmah posle eksplozije gusti dim satima nije dozvoljavao da se u ulici vidi šta se zaista dgodilo. Ljudi su teško disali, a ulica je bila zatvorena. Stanari okolnih zgrada ističu da je usled eksplozije zemlja vibrirala, kao da je zemljotres.

Trifunovićeva kompanija bavi se više od 30 godina građevinom u austrijskoj prestonici.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.