BLIC: Šta su prvi koraci novih ministara vlade Srbije

Potpredsednica Vlade i nova ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevine Zorana Mihajlović kaže za „Blic“ da će se već prvog maja sastati sa svim direktorima javnih preduzeća, agencija i direkcija iz njenog resora.

"Pre svega, najvažnije je sprečiti da nam deca ginu u saobraćaju i o tome ću pričati sa svim nadležnima iz te oblasti od kojih očekujem konkretne predloge", navodi Mihajlovićeva. Ona kaže da je važno ubrzati radove na koridorima 10 i 11 , jer bez saobraćajne infrastrukture nema ni investicija.

Nova ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković u izjavi za “Blic” kaže da su prvi koraci koji su i presudno bitni usvajanje strategije poljoprivrede i primena Zakona o podsticajima u poljoprivredi.

"Dosledna primena ovog zakona je bitna, da naši poljoprivrednici dobijaju sredstva kao podsticaj i to u svim segmentima poljoprivrede"
, kaže Bogosavljević-Bošković.

Donošenje novog zakona o energetici biće prioritet za Aleksandra Antića, novog ministra energetike i rudarstva.

"Vlada je povukla iz skupštine predlog tog zakona. Sa svojim timom, koji ću oformiti u najkraćem mogućem periodu, treba da ga pogledam, a onda i da ga vratim u parlament"
, objašnjava Antić.

Iako je zadržao stari resor, Rasim Ljajić, ministar trgovine, telekomunikacija i turizma, kaže da će i u njegovom ministarstvu biti novina i najavljuje donošenje novog zakona o potrošačima, a prvi put će biti napravljen i zakon o berzama.

"Daćemo veću važnost resoru turizma, koji je do sada bio pastorče, jer je uvek bio deo velikih ministarstava"
, priča Ljajić za “Blic”.

Bratislav Gašić, ministar odbrane, kaže da ga čeka detaljno upoznavanje sa situacijom u Ministarstvu.

Minimalna zarada ostaje zaštićena
Ukidanje solidarnog poreza, rebalans budžeta i ratifikacija sporazuma o uzetom kreditu od UAE biće među prvim zakonima i dokumentima o kojima će se u maju i junu glasati u Skupštini Srbije, izjavio je ministar finansija Lazar Krstić. On je rekao da se od 1. jula ukida solidarni porez, ali da će se paralelno uvoditi smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto. Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, izjavila je da je zadatak njenog tima u narednom periodu da sprovedu strategiju reforme javne uprave, čiji je cilj „iznad svega jačanje i profesionalizacija cele državne uprave, u koju ulaze i oni koji rade u javnim službama i u lokalnoj samoupravi”. Udovički je ocenila da će na kraju od toga građani imati velike koristi.

Izvor: Blic

Pogledajte još