Misterija ukradene bebe posle pola veka potresla Ameriku

U istrazi o otmici koja se desila pre 50 godina FBI je godinu dana kasnije došao do zaključka da je beba koja je u Njuarku pronađana napuštena u kolicima dete Fransakovih, čime je slučaj smatran okončanim.

Pre godinu dana, međutim, 49-godišnji Pol Fransak je uradio DNK test i ustanovio da ljudi su ga odgajili nisu njegovi roditelji. U nadi da će razrešiti sopstveni identitet, a ujedno i pronaći pravog Pola Fransaka, i na taj način se najbolje odužiti onima koji su ga podigli kao sina, obratio se medijima.

Slučaj je ubrzo privukao toliku pažnju u SAD i inostranstvu, da se čak i FBI osetio prinuđenim da ponovo pokrene istragu koja je odavno zatvorena.

Iako je od otmice prošlo pola veka, savremeni naučni metodi pružaju nove mogućnosti u istrazi, pa tako kompjuterski modeli koji na osnovu fotografije bebe mogu da pokažu kako bi ta osoba danas izgledala, i pouzdani DNK testovi, pružaju novu nadu i mogućnost da se svaki materijalni dokaz ispita sa sigurnošću.

"Kraljica socijalnih službi" jedna od osumnjičenih

Zahvaljujući kompjuterskog rekonstrukciji lica objavljenoj u medijima javilo se već nekoliko ljudi, među kojima i Sem Miler iz Dalasa, takođe usvojen kao beba, a čija je sličnost sa rekonstruisanim licem frapantna. DNK analiza i podaci o njegovom usvajanju isključili su, međutim, mogućnost da je on pravi Pol Fransak.

Istraga se u međuvremenu usredsredila na Lindu Tejlor, osuđivanu prevarantkinju koja je 1970-tih i 1980-tih u Čikagu bila poznata kao “kraljica socijalnih službi”, jer se zahvaljujući veštom prerušavanju izdavala za predstavnicu socijalnih službi i naplaćivala “dažbine”, a u više navrata, sumnja se, čak i krala bebe, i radi usvajanja prodavala bebe.

"Moja majka je bila sposobna za sve. Ne samo da ukrade bebu, mogla je da ukrade i vas",
ispričao je u intervjuu za Ej-Bi-Si njen sin Džoni Harbag (64).

Štaviše, on tvrdi i da prepoznaje Pola Fransaka sa fotografije koja je porodilištu snimljena na dan rođenja. Kaže da je dečak koga je majka donela neko vreme boravio kod njih, da su ga zvali “Tigar”, i da se igrao s njim. Jednog dana, beba je nestala kao što se i pojavila, a Harbag je “uveren” da ju je odneo jedan od majčinih prijatelja iz Tenesija.

Harbag, sem toga, tvrdi i da je njegova majka često imala običaj da se predstavlja kao doktorka ili medicinska sestra, i da je imala čitavu sobu punu najrazličitijih perika i odeće za medicinsko osoblje. Tejlorova je, nažalost umrla pre 12 godina, ali policija sada drugim očima gleda na njenu eventualnu umešanost u ovakav slučaj i sa obnovljenim elanom ispituje sve tragove koji do nje vode.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.