Pronađena jedna od najranijih slika Isusa Hirsta!

Slika Isusa Hrista bezbroj puta je oslikana na freskama u crkvama i drugim umetničkim delima, ali tim španskih arheologa sada veruje da su pronašli jednu od njegovih najranijih slika.

Naime, u misterioznoj podzemnoj prostoriji, koja datira između šestog i sedmog veka, među drugim koptskim slikama nalazi se i slika mladog muškarca kovrdžave kose obučenog u kratku tuniku koji drži podignutu ruku i, čini se, blagosilja.

Katalonski stručnjaci koji su pronašli drevno mesto u jednom egipatskom gradu smatraju da je to bilo poslednje počivalište za mnoge pisce i sveštenike. Ovo otkriće Džozef Padro, profesor sa Univerziteta u Barseloni koji je na čelu istraživačkog tima, nazvao je ekskluzivnim. On je naveo da se uz naslikani lik nalaze simboli i slike koji datiraju iz doba prvih hrišćana.

Arheolozi trenutno rade na prevođenju napisa koji okružuju lik na freski pravougaone grobnice na dubini od četiri metra i dužine osam metara, kako bi utvrdili identitet naslikanog muškarca.

Istraživači su rekli da je slika dobro očuvana i da su u grobnici pronašli i pisarski pribor - bočicu u kojoj se još nalazila tinta i dve nove olovke za pokojnika kako bi mogao da piše u novom večnom životu.

U ovom arheološkom nalazištu koje je poznato po pronalasku na hiljade papirusa, ovoga puta nijedan natpis ne upućuje na identitet pokojnika, ali ostaci otkrivaju da je imao oko 17 godina i da je bio Kopt. Kako bi se približili novootkrivenom umetničkom delu arheolozi su morali da sklone 45 tona težak kamen, a procesu iskapanja pridružio se i sam egipatski ministar antikviteta Mohamed Ibrahim.

Pored ove slike pri iskopavanju istovremeno je pronađena i grobnica puna rimskih mumija.

Izvor: Kurir

Pogledajte još