Pitali ste se da li ste lepi ili ružni, ali da li imate hrabrosti da proverite?

Naučnici su stvorili kompjuterski program za koji tvrde da će vam reći tačno koliko ste lepi na osnovu toga koliko vam je lice simetrično. Sajt se zove Anaface (analyze face - analiza lica) i dozvoljava korisnicima da učitaju svoju sliku.

Program vas onda vodi da postavite 17 preciznih markera ili tačaka na licu - čelo, nos, usne, vrhovi ušiju i ostalo, kako bi sajt precizno izmerio veličinu i razmak između crta lica.

Umetnici i arhitekte su od renesanse pokušavali da matematički odrede lepotu. U skorašnjim istraživanjima se došlo do zaključka da simetrija igra značajnu ulogu u našem viđenju lepote, možda zato što sugeriše balansirane gene i dobro zdravlje.

Ne samo da muškarci smatraju žene sa simetričnim licima privlačnijim, već i žene koje su sa muškarcima čija su tela simetrična češće imaju orgazme.

Veza između simetrije i zdravlja se vidi i u prirodi - pčele su privučene simetričnim cvetovima jer proizvode više nektara.

"Algoritam koji koristimo je zasnovan na kombinaciji mera neoklasične lepote, temeljnog istraživanja i statističkoj analizi." tvrdi tvorac sajta Brajan Kuli.

Pitanje je sada samo, da li se usuđujete da saznate?

T.D.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.