PROTESTNA ŠETNJA: Sindikati protiv najavljenih mera štednje

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, rekao je da su radnici u Srbiji sada u situaciji da se i kao pre 128 godina bore za osnovna prava, odnosno tri osmice - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna. On je dodao da radnici u Srbiji danas umesto osam rade više od 10 sati, a da za to ne primaju plate dovoljne za egzistenciju

Sindikati su se najpre okupili na Trgu Nikole Pašića gde je pročitan prvomajski proglas, a potom su Dečanskom i Makedonskom ulicom prošli ka Terazijama do Slavije gde će položiti vence na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da su radnici u Srbiji sada u situaciji da se i kao pre 128 godina bore za osnovna prava, odnosno tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna. On je rekao da radnici u Srbiji danas umesto osam rade više od 10 sati, a da za to ne primaju plate dovoljne za egzistenciju, a vrlo često su i neredovne.

Orbović je rekao da je prošlo vreme prvomajskih uranaka, roštiljanja i da se sada radnici svakodnevno moraju boriti za svoja prava. Predsednik UGS Nezavisnost, Branislav Čanak, rekao je da ukoliko se u narednom periodu ne bude brinulo o pravim radnika u Srbiji, oni će prava tražiti na ulici.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još