Ukrajinske snage počele ofanzivu u Slavjansku

0

Ukrajinske snage pokrenule su "veliku ofanzivu" na Slavjanski u pokušaju da ga ponovo zauzmu, kao i da se sukobi vode u severoistočnom predgrađu, rekli su proruski separatisti u pobunjeničkom uporištu u tom gradu.

Helikopter je, kako prenosi Itar-Tas s eksplodirao i to je od jutros treći oboreni ukrajinski helikopter. Ranije je u eksploziji helikoptera Mi-24 i Mi-8 jedan pilot poginuo dok je drugi prebačen u bolnicu, naveli su predstavnici milicije Slavjanska.

Proruske snage u Slavjansku rekli su da su ukrajinske snage pokrenule “veliku ofanzivu” na taj grad u pokušaju da ga ponovo zauzmu, kao i da se sukobi vode u severoistočnom predgrađu, prenosi Rojters.

Ranije je samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomariov izjavio da su oborena dva helioptera.

Pro-ruski pobunjenici, koji traže da 11. maja bude održan referendum o nezavisnosti najmanje dva istočna regiona zauzeli su zgrade državne administracije u glavnim centrima i malim gradovima širom Donjeckog regiona, često uz slab otpor lokalne policije.

Kijev je priznao da ima vrlo slabu kontrolu nad policijskim snagama na istoku zemlje, što može ugroziti predsedničke izbore u Ukrajini 25. maja. Neki u Kijevu se nadaju da će izbori staviti tačku na haotični period tranzicije.

Nova ukrajinska vlada postavljena je u Kijevu u februaru posle bekstva predsednika Viktora Janukoviča.

Izvor: Press online

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.