fbpx

U napadu u Libiji ubijeno osam vojnika i policajaca

Taj neimenovani izvor je rekao da je napad započelo nekoliko desetina neidentifikovanih naoružanih osoba koji su otvorili vatru i ispalili nekoliko minobacačkih granata na zgradu snaga bezbednosti. Napad je trajao jedan sat a pucnji i granatiranje čuli su se na udaljenosti od nekoliko kilometara.

Libijski komandosi su došli na mesto napada i upustili se u borbu sa napadačima, ali su pretrpeli teške gubitke. Šest komandosa i dva policajca su pri tom poginuli.

U lokalnoj bolnici su rekli da su neki od ubijenih pripadnika snaga bezbednosti iskasapljeni a njihova tela spaljena nakon čega su napadači pobegli.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je u njegovoj bolnici pružena pomoć za 24 ranjene osobe, od kojih je većina pogođena hicima u grudi i stomak i da su neki u kritičnom stanju.

U saopštenju libijske vlade je prošlog meseca navedeno i da "Libijci i strani elementi sa neprijateljskim namerama vode teroristički rat u Bengaziju, Derni, Sirtu i drugim gradovima".

Iako libijske vlasti nisu navele neku posebnu grupu koja izvodi teroristicke napade, zna se da su pomenuti gradovi uporišta ekstremista, poput džihadističke grupe Ansar al Šarija, koja se od januara nalazi na američkoj listi terorističkih organizacija.

Sumnja se da Ansar al Šarija organizuje napade na sudije i snage bezbednosti u zemlji, ali i da stoji iza napada na zapadne interese, kao i iza napada izvršenog 2012. godine na konzulat SAD u Bengaziju, kada su ubijeni ambasador i još tri Amerikanca.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.