Junaci našeg detinjstva: Pet prijatelja

„Pet prijatelja“ (The Famous Five) serijal je romana za decu britanske književnice Enid Blajton, koji prati avanture Džulijana, Dika, Eni i Džordži, kao i njihovog psa Timotija, prvo u serijalu knjiga, da bi zatim bili oživljeni i na malom ekranu.

Prvi roman pod nazivom „Pet prijatelja na ostrvu s blagom“ objavljen je 1942. Autorka je nameravala da napiše samo 6 do 8 knjiga u serijalu, ali zbog velike prodaje i izuzetnog komercijalnog uspeha napisala je 21 roman. Do kraja 1953. odštampano je i prodato više od 6 miliona primeraka ovih knjiga. Ukupna prodaja premašuje 100 miliona primeraka. Skoro svi nastavci su doživeli svoju televizijsku ekranizaciju.

Troje dece, Džulijan, Dik i Eni su braća i sestra. Njihov otac je brat Kventina Kirina, koji je oženjen sa Fani i imaju kćerku Džordžinu. Ona se ponaša kao dečak i insistira da je zovu Džordž. Džulijan, Dik i Eni su poslati u primorsko selo Kirin da provedu praznike kod svog strica. Džordži ima velikog psa mešanca Timija, koji je punopravan član družine.

Radnja romana se odvija uvek tokom školskih praznika, kada se deca vraćaju iz internata. Svaki put kada se sretnu, bivaju uvučeni u avanturu, ali se lokacije razlikuju od knjige do knjige. Ponekad je radnja smeštena u Džordžinom selu (Kirinovi pored porodične kuće poseduju i farmu, kao i malo, ali predivno ostrvo), a ponekad deca odlaze na kampovanje, u ruralnom okruženju Engleske i Velsa, i pune su oronulih kuća, tajnih prolaza, piknika, limunade, mesnih pita i piva s đumbirom.

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, „Pet prijatelja“ su doživeli i ekranizaciju. Britanska televizija ITV je snimila 26 epizoda koje su trajale po pola sata. Mišel Galager je oživela Džordžinu, Markus Haris Džulijana, Dženifer Treniš je igrala Eni, a Geri Rasel Dika. Todi Vudgejt je tumačio predivnu kucu Timotija.

Nakon ove ekranizacije, ovaj krimi-avanturistički serijal za decu ponovo se našao na malim ekranima 1995. godine, 2008. godine je doživeo i svoju animiranu verziju. Naravno, avanture ove družine su našle svoje mesto i na pozorišnim scenama, parodijama, prenete su u video igrice, a 2012. su se našli i na velikom ekranu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.