Umesto antidepresiva: Budite srećniji što se više znojite!

Ali, vežbanje takođe smanjuje i anksioznost. Tako je tokom istraživanja meren fizički i psihički učinak vežbanja tokom devet meseci, a utvrđeno je kako je anksioznost u grupi koja je vežbala pala za 14 odsto, za razliku od grupe koja nije vežbala u kojoj se anksioznost smanjila za tri odsto.

Zato naučnici zaključuju kako su osobe koje vežbaju mentalno zdravije, manje su sklone depresiji, ljutnji, stresu i nepoverenju.

Sledeće veliko istraživanje, u kome je učestvovalo 9.288 blizanaca i njihovih porodica pokazalo je kako su ljudi koji vežbaju manje zabrinuti, manje depresivni, manje neurotični, ali i da se lakše snalaze u društvu.

Koliko je u stvari potrebno vežbati? Prema rečima stručnjaka, treba vežbati šest dana u nedelji, a vežbanje treba da traje od 45 minuta do sat vremena, prenosi “Time”. Ali, ako ne možete toliko da vežbate, nemojte odmah da odustajete. Naime, naučnici takođe napominju kako je i malo vežbanja dobro, a naravno, što više vežbamo, to je bolje. S obzirom na to da nas vežbanje čini zdravijima, pametnijima i srećnijima, ima li boljeg motiva da počnete da vežbate odmah i sada?

Izvor: tportal

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.