Koja se zanimanja traže u Srbiji?

Danas do posla najlakše dolaze prodavci, komercijalisti, radnici u administraciji, a nakon njih inženjeri informacionih tehnologija bSve ovo, međutim, nije pratila i sistematizacija novih zanimanja.

"Trenutno je važeća nomenklatura zanimanja iz 1990. godine. Mi očekujemo već u junu neke prve rezultate i do kraja godine nacionalna služba ce primeniti novu nomenklaturu gde ce odredjena zanimanja brisati, ali ćemo uvesti i neka nova zanimanja, sve sto je vezano za IT tehnolgije, izrada softvera, veb dizajneri", kaže Boban Matić iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu.

Anketom je ove godine obuhvaćeno 7.300 poslodavaca. Na ovaj način će se tačnije uskladiti ponuda radne snage sa kratkoročnom potražnjom.

"Ovo istraživanje završićemo početkom maja i rezultati će biti gotovi vrlo brzo. U okviru njih saznaćemo konkretne realne potrebe za radnom snagom, od lokalnih poslodavaca kao i posebna znanja i veštine koje su potrebne u odredjenim zanimanjima", kaže ekonomista Vladimir Vasić.

Koliko su oni koji danas traze posao spremni da, sem formalnog obrazovanja, sticu i nova znanja i vestine sto poslodavci traže?

Dok mladi razmišljaju o novim poslovima, kao sto su oni u IT sektoru, koji nekada nisu postojali, a danas donose dobru zaradu, nestaje zainteresovanost za zanatske škole. A, u Srbiji ima oko 40 hiljada takvih praznih radnih mesta.

Izvor: B92

Pogledajte još