MALEZIJA: Zbog nestalog Boinga uhapšeno 11 terorista povezanih s Al Kaidom

Osumljičene je policija uhapsila u Kuala Lumpuru i pokrajini Kedah, a svi redom su pripadnici novoformirane terorističke organizacije koja navodno ima nameru da izvodi napade po državama s većinom muslimanskim stanovništvom.

Među uhapšenima je jedna mlada udovica, a tu su još i studenti i preduzetnici. Uzrast im je od 22 do 55 godina, a na ispitivanje su privedeni na zahtev britanske špijunske agencije MI6 i američkog FBI-ja.

Vođa antiterorističkog sektora malezijske policije koji je želeo da ostane anoniman izjavio je da su istražitelji sve uvereniji u tezu da iza nestanka aviona stoji teroristički čin.

"Mogućnost da su militanti preusmerili avion je jako velika, a međunarodni istražitelji su od nas zatražili da im podnesemo detaljni izveštaj o ovoj novoj terorističkoj grupi", rekao je ovaj vođa.

U dosad obavljenim ispitivanjima deo osumljičenih je priznao da je njihova grupa planirala 'ograničene terorističke kampanje' na teritoriju Malezije, ali niko od njih zasad nije priznao povezanost s nestankom Boinga Malezija Erlajnsa.

Šta je bio misteriozni teret od 2.453 kilograma u prtljažniku aviona?

2.253 kg

Naime, u Boingu je bilo više od dve tone tereta o kojem niko ništa ne zna. Odranije je već poznato da je nekadašnji pripadnik Al Kaide Saajid Badat, koji se trenutno skriva na tajnoj lokaciji u Velikoj Britaniji, na nedavnom ročištu u sklopu suđenja zetu Osame bin Ladena rekao kako je u jednom centru za obuku u Avganistanu dobio naredbu da preda bombu skrivenu u cipeli nekim Malezijcima. To je i učinio, a na sudu je izjavio da veruje kako je ta bomba trebalo da im posluži da se lakše domognu kokpita.

Tu tvrdnju Badat je izneo i na jednom drugom suđenju, daleko pre nestanka aviona, zbog čega neki smatraju da je nikako ne treba zanemariti.

U međuvremenu se pojavila se i informacija o misterioznom teretu koji je bio u jednom posebnom odeljku kontejnera smeštenog u utrobi nestalog aviona. Malezijci su još u martu utvrdili da su u tom odeljku bile litijumske baterije ukupne mase 200 kilograma, no prema manifestu leta, u odeljku se nalazio nespecificiran teret ukupne mase 2.453 kilograma.

Portparol Malezija Erlajnsa kategorički je odbio da odgovori na novinarsko pitanje šta se nalazilo u pošiljci uz baterije, za koje se zna da su lako zapaljive i potencijalno eksplozivne. Čak je odbio da kaže ko je proizveo baterije, insistirajući da je reč o poverljivim informacijama.

Kada bi se od spomenutih 2.453 kilograma oduzelo 200 kg, koji navodno otpadaju na litijumske baterije, ostaje nejasno šta predstavlja ostalih 2.253 kg. Malezijci su ranije naveli da su uz baterije bili punjači i 'radio oprema', ali kada se pogleda sam manifest, u njemu se s jedne strane uopšte ne navodi tačan sadržaj pojedinih pošiljki, nego samo broj predmeta i njihova ukupna masa, a s druge strane u manifestu nema nijedne pošiljke ukupne mase 200 kilograma.

Upravo je spomenuta 'radio oprema' izazvala razne teorije zavere, s obzirom na to da nije navedeno o kakvoj se tačno opremi radi. Pojavila se teza da ta oprema možda ima nekakve veze s jednom teksaškom kompanijom koja proizvodi visokosofisticirane komponente za vojnu i avio industriju, a čijih je 20 zaposlenih bilo u nestalom avionu. Jedna od teorija tako glasi da su ti putnici uz pomoć misteriozne opreme avion nekako uspeli da učine nevidljivim te ga da prizemlje na ko zna koju lokaciju. Dokaza za to nema.

Intenzitet potrage za olupinom nestalog aviona, koja je nedeljama trajala u Indijskom okeanu, znatno je smanjena protekle nedelje, nakon što je robotska podmornica Bluefin 21 okončala pretraživanje deo morskog dna, ali nije pronašla ništa. Najavljeno je da potraga postupno ulazi u novu fazu te da bi moglo proći i nekoliko godina do pronalaska komada nestalog aviona.

Iako su stručnjaci uglavnom otpisali tvrdnju jedne australijske kompanije za geofizička istraživanja da postoje indicije kako se avion srušio u Bengalski zaljev, vlasti u Bangladešu su na sumnjivo područje poslale nekoliko svojih brodova u izvid, iako ni sami ne veruju da će pronaći nešto.

Izvor: Jutarnji.hr

Pogledajte još