Putin izvan sebe od besa zbog Ukrajine i pod sve većim pritiskom da pošalje tenkove

Službena Moskva je istovremeno zatražila odlaganje prevremenih predsedničkih izbora, koji su u Ukrajini zakazani za 25. maj.

"Gospodin Putin prima hiljade zahteva da interveniše u Ukrajini. Ljudi zovu u potpunom očaju, traže pomoć. O svakom pozivu obaveštavamo Vladimira Putina", izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, ocenjujući ukrajinsku vojnu akciju na istoku države "zločinačkom konfrontacijom s vlastitim narodom".

"Mi zaista ne znamo o kakvim to izborima Kijev, evropske države i Vašington pričaju", dodao je Peskov.

Rusija već neko vreme uz granicu s Ukrajinom u punoj ratnoj spremnosti drži nekoliko desetina hiljada vojnika, a u Moskvi su nedavno upozorili da je ruski parlament još pre aneksije Krima Putinu dao odobrenje da, ako to bude smatrao potrebnim, naredi vojnu intervenciju u Ukrajini.

U međuvremenu, ukrajinske su vlasti proglasile dvodnevnu žalost zbog krvoprolića na istoku države, gde je poginulo nekoliko vojnika, i u Odesi, gde su ekstremisti naklonjeni Kijevu napali proruske aktiviste, koji su se utaborili blizu tamošnje zgrade sindikata.

Proruski aktivisti su se dali u beg pa se sakrili u zgradu, koja je ubrzo zapaljena, a posledica požara je veliki masakr, u kojem je život izgubilo više desetina ljudi. Pre sukoba kod zgrade sindikata, proruski aktivisti, od kojih su neki bili naoružani, navodno su napali navijače dvaju fudbalskih klubova, koji su zajednički uoči utakmice išli prema stadionu pevajući pesme protiv Putina.

Iako je u Odesi proruska strana izvukla deblji kraj, na Zapadu i u Kijevu su uvereni da je haos u tom crnomorskom gradu izazvala Moskva, koja pak za sve okrivljuje ukrajinske ekstremne nacionaliste. Štaviše, ruski poslanik pri UN-u Vitalij Čurkin navodi da su događaji u Odesi slični nacističkim zločinima iz kojih, kako kaže, ukrajinski ultranacionalisti crpe svoju ideološku inspiraciju.

Ukrajinski dužnosnici su za krvoproliće u Odesi dodatno prozvali i svrgnutog predsednika države Viktora Janukoviča, koji je utočište pronašao u Rusiji. Kažu da je upravo on finansirao nerede, ali ne iznose detalje.

Bivša premijerka i predsednička kandidatkinja Julija Timošenko u Odesi je za haos okrivila ruske obaveštajne agencije, a direktno je prozvala Vladimira Putina za pokušaj destabilizacije Ukrajine.

Izvor: Jutarnji list

Pogledajte još