Voda iz plastičnih flaša: Znate li koje se oznake opasne po zdravlje kriju na dnu?

U poslednje vreme, sve se više koristi prirodna voda koja se pakuje u plastične flaše. Svaki proizvođač dužan je da označi sastav, pa se tako na njima nalaze razna slova koja nešto simbolizuju. Potrošačima se savetuje da dobro provere oznake na dnu flaša, kako bi izbegli korišćenje onih proizvoda koji mogu da štete zdravlju. Naime, plastična ambalaža sa oznakama HDP, HDPE, LDPE i PP ne ispušta opasne sastojke u vodu. Sa druge strane, ostale plastične ambalaže na kojima ovakve oznake ne mogu da se pronađu, dugoročno su opasne za organizam jer je napitak u njima pod uticajem štetnih materija. Ali, znate li šta zaista znače oznake na flašama?

PET ILI PETE

Ova oznaka označava flaše namenjene jednokratnoj upotrebi. Moguće je da ispuštaju teški metal antikon i hemijsku oznaku EPA, koji ometaju delovanje hormona, kao i neka kancerogena jedinjenja.

HDP ili HDPE

Ovo je oznaka za plastiku koja ispušta minimalan broj hemikalija u vodu.

PVC ili 3V

Ispušta dve otrovne hemikalije, koje ugrožavaju delovanje hormona u ljudskom telu, a najčešće se koristi za izradu flaša.

LDPE

Plastika koja se ne koristi za izradu flaša, nego za izradu plastičnih kesica, iako ne ispušta hemikalije u vodu.

PP

Ovo je relativno dobra plastika prepoznatljiva po beloj ili poluprovidnoj boji, koja se najčešće koristi za sirupe ili za čaše od jogurta.

PS

U vodu ispušta kancerogeni Stiren, a koristi se za izradu čaša za kafu koje su za jednokratnu upotrebu, ali može se pronaći i kod ambalaža u koje se pakuje brza hrana.

PC ili bez oznake

Najlošija plastika za prehrambene proizvode jer izlučuje hemikaliju BPA. Uprkos tome koristi se kod izrade flašica za bebe, sportske flaše i posude za spremanje hrane. Dokazano je da se u PET ambalaži nalaze štetni sastojci. Ipak, ne treba paničiti jer mogućnost zagađenja sadržaja u flaši je malo verovatna, ali sumnje ostaju posebno one da se pod delovanjem svetlosti i/ili temperature struktura PET polimera razgrađuje, čime se otrovnim proizvodima zagađuje sadržaj, piše kolektiv.me.

Pogledajte još