Zbog predugog spora porodica Brisa Tatona odustala od tužbe protiv Srbije

"Porodica je odlučila da povuče tužbu i taj proces je sada završen," kazao je Ružić.
Prema njegovim rečima, osnovni razlog za povlačenje tužbe je isticanje roka za nadoknadu štete na koju je porodica imala pravo iz posebnog Fonda u Francuskoj.

"Spor u Srbiji je toliko sporo išao, da bi oni izgubili pravo na odštetu iz tog Fonda. Ja sam im predložio da povuku tužbu i oni su to prihvatili," rekao je Ružić.

Zahtev za nadoknadu pretrpljene nematerijalne štete i duševne boli, roditelji i sestra Brisa Tatona podneli su jer, kako su tada naveli, "policija nije preduzela ništa da bi zaštitila bezbednost francuskih državljana koji su napadnuti 17. septembra 2009. godine, a tom prilikom je Bris Taton zverski ubijen".

Tatonovi roditelji Alen i Suzan, kao i sestra nastradalog Brisa - Virginija Taton, tužbom protiv Republike Srbije tražili su 300.000 evra odštete.

Proces za nadoknadu štete počeo je krajem 2012. godine, a prema rečima Ružića "sudija, objektivno, nije ni mogla da vodi proces, jer nije završen predmet u krivičnom postupku".

Postupak pred Višim sudom u Beogradu i dalje nije pravosnažno okončan. Apelacioni sud u febraru ove godine ponovo je naložio Višem sudu da razmotri zahtev za ponavljanje sudjenja za ubistvo Brisa Tatona, što su tražili advokati pojedinih optuženih.

"Taj ping pong izmedju sudova, koliko je meni poznato i dalje traje. Taj zahtev Apelacioni sud je više puta ponavljao", kazao je Ružić. Apelacioni sud u Beogradu je u januaru 2012. prepolovio zatvorske kazne osuđenima za ubistvo Tatona. Kazne za Đorđa Prelića i Dejana Puzigaću, sa prvostepenih 35 i 32 godine zatvora, smanjene su na 15 i 14 godina zatvora.

Kazne su prepolovljene i Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću, koji  su prvostepeno osudjeni na po 30 godina zatvora. Prvostepena presuda četrnaestorici navijača Partizana izrečena je 25. januara 2011. godine.

Bris Taton (28) je 17. septembra 2009. pretučen na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza. Nanete su mu teške povrede glave, a od udaraca šipkom po grudima imao je povrede aorte i krvarenje u grudnom košu.
Preminuo je 29. septembra u Kliničkom centru Srbije.

Izvor: Alo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.