Ovo nemojte raditi kad ste besni!

Nemojte zaspati besni
Spavanje može da sačuva i pojača negativne emocije, kao i učini da pamtite događaj koji ih je izazvao mnogo bolje. Zato radije sačekajte da se smitite, pa onda idite u krevet.

Nemojte voziti
nervozni vozači predstavljaju mnogo veći rizik po sebe i okolinu. Kad ste ljuti, spremni ste za napad, a to nije dobar trenutak da sednete u kola. Kao da to nije dovoljno loše, bes vam sužava vidno polje - gledaćete pravo i možda nećete primetiti pešaka ili drugi automobil koji vam ulaze u polje preifernog vida.

Nemojte se istresati
Znamo da deluje kao sjajna ideja, da makar postavite besan status na fejsu, ali nije. Ni udaranje jastuka nije u redu, istraživanja su pokazala da vas ove akcije samo čine nervoznijim, i da čak, podstiču nasilne reakcije u budućnosti.

Nemojte se prejedati
Smirivanje besa grabljenjem hrane moe da ima više negativnih posledica. Kad smo ljuti, često biramo nezdravu hranu. Niko nikad nije rešio da jede šargarepu dok je ljut. I ne samo što biramo nezdravu hranu, nego i naš sistem za varenje ne funkcioniše kako treba kad smo besni, pa to može da dovede do dijareje ili konstipacije.

Nemojte nastavljati da se svađate
Ako nastavite razgovor u kom imate problem da smirite svoje emocije, sve su šanse da ćete reći nešto što ćete kasnije zažaliti. Bolje da zatražite pauzu od osobe sa kojom razgovarate, bilo da je to 10 minuta ili 10 dana. Bitno je da se smireno vratite razgovoru.

Nemojte postavljati statuse na Facebooku
Jednom kad nešto napišete javno, ne možete ga više povući.

Nemojte pisati mejlove
Ovde važi isto što i za fejs. Jednom kad stisnete "send" ne možete da povučete svoj izliv besa. Ako ne možete da izdržite da negde ne zapišete svoje besne misli, zapišite ih u neku svoju svesku, ili Word dokument.

Nemojte piti alkohol
Alkohol vas neće smiriti nakon svađe, čak će uraditi potpuno suprotno - alkohol povećava šansu da impulsivno i besno odreagujete na najmanju sitnicu.

Nemojte ignorisati svoj krvni pritisak
Nakon izliva besa, dobra dva sata ste u povećanoj opasnosti od šloga i srlanog udara. Ako ste veoma nervozni, najbolje je da proverite svoj pritisak.

Nemojte opsesivno razmišljati o tome
Šta god da je druga osoba uradila, opsesivno razmišljanje o svakoj izgovorenoj reči, kao i o onome što ste hteli da kažete neće ništa rešiti, već će samo puniti vaš bes.

T.D.

Pogledajte još