Mišković podnosi žalbu Evropskom sudu

Tročlano sudsko veće će o ovom zahtevu, kao i onom koji je podneo drugi Miškovićev branilac, advokat Nebojša Maraš 25. aprila, odlučivati naknado.

Danas je odbranu iznosio optuženi Zoran Mihailović, nekadašnji direktor u "NIBES" grupi i putarskim preduzećima "Niš" i "partizanski put". On je negirao krivicu.

"Nisam se bavio bankama, kreditima i berzanskim poslovima. Nikada me nije interesovalo ko čini vlasničku strukturu nekog preduzeća, već sam samo radio svoj posao"
- rekao je Mihailović.

On je napomenuo da je za pravna pitanja u preduzećima u kojima je radio bila zadužena brokerska kuća "Emisija broker".

"Oni su nas ubeđivali da je sve po zakonu, a mi o tome ništa nismo znali. Meni je zapanjujuće da se meni sada stvalja na teret umišljaj, a ne "Emisiji broker", naveo je Mihailović.

Mihailović je detaljno opisivao svoju saradnju sa vlasnikom “Nibens grupe” Milom Đuraškovićem koji ga je doveo za direktora u Preduzeće za puteve Niš 2005. godine, ističući da nikada nije posumnjao da se Djurašković i drugi menadžent bavi nekim nezakonitim radnjama.

"Nikada nisam ušao u banku, time su se bavili drugi ja sam bio na terenu radio...”, rekao je optuženi i naglasio da ga niko nikada ni pismeno ni usmeno nije upozorio da neki ugovor nije u redu ili revizorski izveštaji.

Objašnjvajući zašto je 2008. godine rešio da napusti tu firmu, Mihailović je, pored ostalog, naveo da su plate radnicima u vreme njegovog mandata rasle i uvek isplaćivane na vreme, ali da je izbio problem sa sindikatima.

U to vreme, kada je krenula i svetska ekonomska kriza, investitori su se u sred poslova povlačili, a vlasnik se zaduživao, što on nije odobravao.

"Ja sam hteo da tužimo glavnog investitora - Puteve Srbije, državu...ali se vlasnik (Đurašković) sa tim nije složio”, rekao je Mihailović.

U tim situacijama nije mogao da održi isti broj radnika sa istim platama. Takodje nije hteo da “Nibens” (u čijem je sastavu bio PZP Niš) ima dalju ekspanziju da se kupuje Fam i druga putarska preduzeća.

Đurašković je, kako je naveo, kada se zaduživao pravio projekcije nisu bile bazirane samo na relaciji sa Putevima Srbije, već i na dobijanju poslova na Koridoru 10, na koridoru prema bugarskoj granici i koridoru prema makedonskoj granici.

Ispričao je sudu da je 2009. prešao u PZP Partizanski put, takodje u sastavu Nibens grupe. To preduzeće je, iz njemu nepoznatih razloga, prestalo da dobija poslove od grada 2009. godine.

Miroslav Mišković je krajem decembra završio izlaganje svoje odbrane, a njegov sin, kao i Đurašković to su učinili krajem februara. U nastavku suđenja se očekuje da i ostali optuženi završe izlaganje odbrane nakon čega će otpočeti dokazni postupak.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći kao i strani posmatrači kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika "Delta holdinga", po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đurašškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić optužženi su za krivično delo poreska utaja. Svi optužženi su u istrazi kao i na početku suđenja u izjaššnjavanju o krivici negirali da su izvšršili krivična dela za koja se terete.

Specijalni sud u Beogradu je pre desetak dana produžio za još tri meseca meru oduzimanja pasoša vlasniku Delta holdinga čime mu je onemogućeno da putuje u inostranstvo. On je 23. jula pušten iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u gotovini, u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je odredena i mera zabrane napuštanja boraviššta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu. Ista ova mera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra prošle godine ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrednosti 3,3 miliona evra.

Izvor: Blic

Pogledajte još