Bruka: Lekari brinu za kolege više nego za povređeno dete!

Dečak kojeg je udario automobil kod Doma zdravlja “Novi Beograd” juče je iz Dečje klinike u Tiršovoj pušten kući.

- Tužićemo dom zdravlja i lekare - najavljuje majka, a u međuvremenu su se javili i drugi očevici, uz reči da su lekari mogli da pomognu pre dolaska Hitne pomoći.

Medicinari iz Doma zdravlja su, govoreći o svemu, “upadali” jedni drugima u reč.
- Videli smo da žena bukvalno uleće s ulice, prošla je šalter i uletela kao bez glave u ordinaciju dr Jovanovića, ne znajući da li unutra ima pacijenata. Vikala je na doktora, pitajući kako može samo da sedi, umesto da izađe. On je pitao šta se dešava, ona je rekla za dečaka, istrčala iz ordinacije i ušla kod dr Arsić i na nju počela da viče, a ni ona nije znala za nesreću - tvrdi jedan od zaposlenih u DZ.

Novinari isterani
Direktor DZ Novi Beograd dr Radomir Kovačević rekao je ranije da je suspendovao dvoje lekara i odbacio tvrdnje da su medicinari uskratili pomoć dečaku. On je juče odbio da primi novinare i da komentariše slučaj.

Njegove kolege pričaju da niko od njih nije video nezgodu i da su, kada im je žena rekla za dečaka, “svi krenuli ka izlazu i videli Hitnu pomoć”.

- Žao nam je suspendovanih kolega. Oni su žrtve nesporazuma - kažu lekari.

Međutim, očevici koji su se javili kažu da je vremena za reakciju bilo i da su prolaznici pokušali da pomognu. Andrej Vučinić, spasilac na bazenu i član jedinice za delovanje u nesrećama u okviru Crvenog krsta, kaže da je hteo da pomogne pošto zna prvu pomoć.

- Rekao sam ljudima da ne pomeraju dete jer to može biti opasno po kičmu. Ali našla se tu neka žena, tvrdila je da je lekar i insistirala da ga pomerimo na ostrvo kod semafora. Ljudi su je poslušali, a strašno je što ga nije ni opipala da vidi ima li još povreda, nije ga ništa pitala. Bila je skroz neprofesionalna, ako je uopšte lekar. Mogla ga je još više povrediti. Građani bolje da u sličnim situacijama ne pomažu uopšte, nego da greškom nekom ugroze život - ističe Vučinić.

Trebalo je da pomognu!
Stevan Otašević, vozač autobusa “MM trans kompani” na liniji 88, prvi je pozvao Hitnu pomoć.

- Pristajao sam na stanicu i video da dete pretrčava ulicu na crveno. Automobil ga je očešao i dečak je pao. Odmah se okupilo nekoliko ljudi, a kada sam prišao video sam da se niko ne hvata za telefon. Dete je ležalo i jaukalo. Zvao sam Hitnu i slušao aparat koji se “javio“. To je katastrofalno organizovano, dok pitaju za ime, adresu, povrede, prođe pola sata. Iznerviran, prekinuo sam vezu, zvao policiju i rekao da pozovu Hitnu i dođu. Nije prošlo ni dva minuta - stigli su. Ipak, od momenta kada je dete udario auto prošlo je bar 10 minuta i lekari doma zdravlja mogli su izaći da pomognu - kaže on.

Izvor: Blic

Pogledajte još