Kraljica somalijskih militanata: Ovu ženu elitni teroristi čuvaju životom

Samanta Lutvajt, poznatija i kao Bela udovica, jedna je od najtraženijih žena u svetu i prema najnovijim informacijama nju čuva grupa elitnih terorista samoubica koji su spremni da ubiju svakoga ko joj se približi.

Samanta, Britanka koja je prešla u islam, nalazi se na listi osumnjičenih za pokolj u trgovačkom centru u Najrobiju u prošle godine u kojem su militanti ubili 67 osoba, a dovodi se u vezu i sa terorističkim napadima u Keniji.

Ona je jedna od bitnijih karika u lancu islamskih militanata pa je sada dobila posebnu zaštitu, a često i menja lokacije u Somaliji na koje stiže na kamili ili magarcu kako bi je tajne službe i vojske teže pronašle. Majka četvero dece i udovica jednog od ključnih ljudi grupe al-Šabab, povezane s Al Kaidom, preuzela je suprugovu ulogu pa samim tim ni ne čudi stepen bezbednosti pod kojim se kreće između različitih lokacija.

Inače, Samanta je Irkinja i poreklom je iz vojne porodice srednje klase. Kao tinejdžerka počela je da se zabavlja s teroristom Džermejnom Lindzijem, ubrzo se preobratila u islam i uzela ime Šerafajaj. Lindzi se 2007. digao u vazduh u vozu u Londonu sa još trojicom ekstremista, kada je poginulo 26 putnika.

Dotad je Samanta već rodila dvoje dece, a nakon masakra na britanskoj železnici prebegla je u Keniju, u predgrađe Mombase.

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.