Srbi u svetskom narko-lancu

Vest  da je u međunarodnoj bandi koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, a čiji su članovi pohapšeni u Peruu, bio i jedan državljanin Srbije, malo koga je iznenadila. Kriminalci iz Srbije poslednjih godina sve češće se pominju kao karike u svetskim lancima krijumčarenja kokaina. Zbog velike zarade i relativno malog rizika, šverc kokaina iz Južne Amerike postao je san za mnoge kriminalce koji su „zanat“ pekli na srpskom asfaltu.

Poslednji lanac koji je razbila peruanska Direkcija za borbu protiv narkotika sastojao se od 65 dilera iz 13 zemalja Južne Amerike, Evrope i Azije. „Pali“ su zbog pokušaja da u Evropu prenesu 236 kilograma droge. Srpski ogranak Interpola još nije zvanično obavešten o ovom slučaju, pa su od kolega iz Perua zatražili dodatne informacije.

Naši izvori iz policije potvrđuju da su Peru, Kolumbija, Venecuela i druge države Južne Amerike postale „obećana zemlja“ za srpske dilere droge. Oni tamo odlaze, pre svega zbog velike zarade, ali i zbog dobrih uslova „poslovanja“ - organizovane i jake narko-mafije i razvijene korupcije. S druge strane, naši kriminalci zanimljivi su tamošnjim bosovima zbog velikog iskustva (često i ratnog) i beskrupuloznosti.

Prema rečima Darka Trifunovića, profesora Fakulteta bezbednosti, bilo je jasno da je latinoamerička narko-mreža ostala potpuna i nakon hapšenja Darka Šarića, a poslednja akcija u Peruu to i pokazuje.

- Radi se o kartelima koji imaju ozbiljnu organizaciju sa velikim brojem članova. A sumnjam da je Šarić bio glavni čovek takve organizacije - kaže Trifunović. - U svakom slučaju, iluzorno je očekivati da jedno hapšenje reši globalni problem šverca kokaina.

Trifunović kaže da nisu samo Srbi visoko pozicionirani u ozbiljnim narko-mafijama, već građani svih bivših republika nekadašnje SFRJ.

- Generalno se naši ljudi i oni sa prostora stare Jugoslavije smatraju za žestoke momke i visoko se rangiraju u mafijaškim krugovima. Poznati su ne samo po surovosti već i po načinu izvođenja operacija, osmišljavanju i kriminalnoj inteligenciji. Za razliku od albanske mreže koja je zasnovana na porodičnim vezama, srpska mafija svoju snagu crpi iz čvrstih veza sa službama bezbednosti i političarima. Znači, suština njihovog uspeha je u korupciji državnih aparata.

Jasno je da su za ovako velike količine kokaina potrebne velike količine novca, pa Trifunović kaže da nije nerealno očekivati da se sve to finansira iz različitih političkih struja. Nema nijedan gang koji deluje u Južnoj Americi a da nema uporište u nekoj državi, odnosno njenim obaveštajnim službama, zaključuje Trifunović.

ANGAŽOVALI TERETNE BRODOVE

EVROPSKI centar za monitoring droge i zavisnosti pre dve godine objavio je izveštaj u kojem ocenjuje da su srpski kriminalci preuzeli „značajnu ulogu u snabdevanju Evrope kokainom“. U izveštaju, između ostalog stoji da su oni „uspeli da uspostave baze u Argentini, Brazilu, Venecueli i Kolumbiji gde ovu drogu nabavljaju po veoma niskim cenama, a zatim je teretnim brodovima prebacuju do velikih zapadoevropskih luka“.

Novosti

Pogledajte još