Sloga: Zaposleni u ministarstvima potpisuju blanko izjave o odricanju od dnevnica

0

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su danas da se zakonom reši pitanje ko sve treba da prima dnevnice i koliko, a ne da se od zaposlenih u ministarstvima zahteva da potpišu blanko "izjave" o odricanju od prava na dnevnice za službena putovanja.

U saopštenju se navodi da se od zaposlenih u ministarstvima zahteva da dobrovoljno potpišu takve blanko “izjave” o odricanju od prava na dnevnicu za službeno putovanje u zemlji i inostranstvu što je, kako je ocenjeno, protivno zakonu jer se time sugeriše i silom nameće princip dobrovoljnosti.

Svesni smo zloupotreba koje su se događale u prethodnom periodu sa dnevnicama i smatramo da to pitanje treba regulisati na drugi način, pre svega zakonski, ali ne na takozvanim 'dobrovoljnim izjavama' jer se, nakon ovoga, opravdano bojimo da je to probni balon za kršenje drugih prava, odnosno da će sledeći korak biti primoravanje zaposlenih na dobrovoljno odricanje od plata ili dela mesečne zarade“, piše u saopštenju.

Taj sindikat je naveo da je potpisivanje izjava o odricanju od prava na dnevnicu, “mobingovanje zaposlenih pomoću straha” jer oni, “u očaju da ne izgube posao i ne budu na meti pretpostavljenih, pristaju na sve”.

Opravdano sumnjamo da će takve izjave potpisivati ministri, poslanici, guverneri i državni predstavnici Srbije u raznim evropskim institucijama i komisijama za pristup EU, a dvostruki aršini su već uočljivi nedavnom jednoglasnom odlukom Administrativnog odbora Skupštine da neki poslanici i članovi Republičke izborne komisije mogu da, pored osnovne, obavljaju još jednu javnu funkciju“, piše u saopštenju tog sindikata.

Izvor: Beta

Foto: Ilustracija/yayimages

Ostavite komentar

Your email address will not be published.