Pet saveta koji vam mogu pomoći da lakše zaspite

1. Vođena vizuelizacija

Lezite u krevet i „recite“ vašem telu da se opusti, od glave do pete, sugeriše Joshua Jacobi MD, interventni kardiolog u Pasadeni, Kalifornija. „Opustim čelo, oči, obraze“, i tako dalje, sve do nožnih prstiju. Onda, zamišljam da ležim na plaži. Moja čula su u potpunosti svesna. Osećam pesak, toplinu sunca, povetarac. Vidim kako talasi lagano zapljuskuju obalu. Vidim palmino drvo kako se njiše na vetru. Čujem zuk talasa koji se približava“, kaže Jacobi. Zamislite ovu scenu ili nešto drugo što vas opušta.

2. Analizirajte vaš ciklus spavanja

„Koristite biofidbek, odnosno kvantifikaciju fizioloških parametara i krenite da zapisujete vaše podatke u vezi sna“, kaže Ari Meisel, osnivač bloga „Less Doing More Living“ (manje rada, više života). Blog se bavi pitanjima optimizacije, automatizacije i autsorsinga svega u vašem životu, od fitnesa do upravljanja imejlom.

Meiselov omiljeni gedžet za praćenje sna je „Basis Band“, gedžet koji sadrži senzore za stalni monitoring otkucaja srca, temperature kože, pa čak i znoja, tako da dobijate neverovatan uvid u način na koji se krećete kroz različite cikluse sna (lak san, dubok san, REM faza). „Dok vas vaš percepcirani nivo iscrpljenosti možda uverava da ne spavate koliko bi trebalo, najverovatnije će se pojaviti obrazac“, kaže Meisel. Jednom kada identifikujete taj obrazac, počnite da ga koristite.

3. Pozabavite se vašom anksioznošću

CureCrowd, prvi pretraživač koji vizuelno ocenjuje tretmane i lekove pomoću kraudsorsinga iskustava stvarnih, anonimnih pacijenata, vam može pomoći u pronalaženju korisnih saveta, od vežbi, joge i raznih recepata antidepresiva i drugih lekova za lečenje anksioznosti i nesanice.

4. Alternativno disanje na nozdrve

„Alternativno disanje na nozdrve podstiče duboku relaksaciju, „balansirajući“ levu i desnu stranu mozga, dok istovremeno opušta nervni sistem“, kaže Amita Patel, osnivač kompanije Aligned Holistics, kompanije koja se bavi pružanjem objedinjenih usluga u oblasti ishrane, fizičke aktivnosti, odnosa, karijere i lične filozofije.

Evo kako funkcioniše ova metoda: postavite vaš do mali prst i palac na vaše nozdrve, lagano ih dodirujte. Udahnite duboko, a zatim izdahnite, potom „zatvorite“ desnu nozdrvu palcem i udišite kroz levu nozdrvu, brojeći do 4. Kada ste udahnuli što više možete, „zatvorite“ do malim prstom vašu levu nozdrvu, držite brojeći do 4, a zatim oslobodite vašu desnu nozdrvu i izdahnite ponovo brojeći do 4. Ponovite onoliko puta koliko je potrebno da se opustite, zaključno sa levom nozdrvom, preporučuje Patel.

5. Brojite unazad

Dok ležite u krevetu, počnite da brojite unazad, krenuvši od 100. Brojite polako, otprilike jedan broj u sekundi, 100..99..98. Samo polako. „Trik je sledeći: ako ste zaboravili gde ste stali, morate da počnete ispočetka. Svaki put kada se izgubite u brojanju, polako krenite ponovo da brojite. Ne dozvolite sebi bilo kakvu frustraciju, budite nežni prema sebi i krenite ponovo da brojite od 100“, kaže Phillip Mandel, terapeut za hipnozu koji živi i radi u Beavertonu, Oregon. Zašto ova metoda funkcioniše? Istovremeno je monotona i blago hipnotična. „Imajte na umu da to nije hipnoza u uobičajenom smislu, kao kad vam se prispava. Umesto toga, vi upravo radite nešto monotono sa svojim umom, što za posledicu ima efekat pospanosti“, kaže Mandel.

Izvor: Huffington Post

Pogledajte još