Životinje Černobilja našle su put do kuće posle 28 godina, ali... Sve ima svoju cenu!

Eksplozija nuklearne elektrane u Černobilju 1986. godine dovela je do najgore nuklearne katastrofe u istoriji. Već skoro tri decenije, ljudima je zabranjeno da žive u krugu od 2.500 kvadratnih kilometara od reaktora, a to je, u neku ruku, omogućilo biljkama i životinjama da se nastane. Ipak, sve ima svoje loše strane.

(old_image)

Foto: Screenshot/Youtube

Najnoviji izveštaj The New York Times-a opisuje rad biologa sa Univerziteta u Južnoj Karolini, Timotija Mousoa, i njegovog istraživanja uticaja stalnog zračenja na ukrajinsku floru i faunu.

Naučnik je putovao u zabranjene zone Černobilja koje on naziva "savršenim prostorom za biološke studije", a u videu možete da pogledate njegova merenja nivoa populacije različitih vrsta još od 1999. godine. Zabeležio je promene u rastu drveća, učestalost tumora i fizičke abnormalnosti na svim vrstama, od ptica do buba.

- Izloženost zračenju koju ove vrste trpe je iznad svih očekivanja. Veliki broj vrsta ne bi mogao da da nikakve znake napretka. Ne bi mogli dugo da žive, imali bi veliki broj tumora i genetski bi mutirali, rekao je doktor Timoti i dodao da je ovo savršena laboratorija za sve naučnike.

Černobilj neće biti dobro mesto za život ljudi još barem 20 hiljada godina. Doktora Timotija je privukla i slična katastrofa koja se dogodila u japanskom gradu Fukušimi. Katastrofa koja je zadesila ovaj grad podstakla je zabrinutost za sve nuklearne elektrane širom sveta.

(old_image)

Foto: Screenshot/Youtube

Izvor: huffingtonpost
J.P.

Pogledajte još