Vučić: Daćemo besplatno zemljište da bi ljudi jeftnije kupili stanove

Premijer je najavio četiri mere koje će podići srpsku privredu, povećati broj zaposlenih, pospešiti investiranje u Srbiju, te obezbediti jeftin krov nad glavom.

Jedna od njih je rešavanje stambenog pitanja za preko 40.000 ljudi, izgradnjom stanova i upošljavanjem građevinske industrije u Srbiji.

"Kod nas ne postoji visokogradnja, čak ne postoje više ni firme koje to mogu da rade. Sad ćemo da donesemo odluke da država ima pravo da daje besplatno zemljište, ali da cena kvadrata bude niska. Razgovaramo sa Araptekom, jednom od najmoćnijih svetskih kompanija, čija vrednost prelazi 220 milijardi dolara. Oni rade brzo, dobro, jeftino. Da bismo rešili taj problem naših policajaca i vojnika, kojih ukupno ima 40.000 sa nerešenim stambenim pitanjem, ulazimo u taj projekat", naveo je Vučić.

Još jedna mera je davanje subvencionisanih kredita preko banaka, koji bi ukupno iznosili oko milijardu i dvesta miliona evra.

Dalje je najavio da će se boriti za "masovno zapošljavanje" i borba protiv rada na crno.

- Svaka kompanija koja ima tri ili četiri zaposlena, ako zaposli još jednog za njega će platiti 30 odsto obaveza, a država ostalih 70 odsto kako bi imali socijalno i penziono osiguranje. Na deset zaposlenih radnika odnos je sedam prema tri. Država plaća za sedam, a preduzetnici za tri. To vam dođe jeftinije nego da vam svi rade na crno, a imate motivisanog i stimulisanog radnika - naveo je Vučić.

Vučić je dodao da će ova vlada raditi na tome da se popravi poslovni ambijent.

Blic

Pogledajte još