Počelo saslušanje u slučaju "Šimunić"

Sud za sportsku arbitražu (CAS) počeo je danas saslušanje povodom kazne fudbalskom reprezentativcu Hrvatske Josipu Šimuniću od 10 utakmica neigranja.

Saslušanje u CAS-u počelo je iznošenjem argumenata i suočavanjem svedoka, a konačna odluka doneće se u ponedeljak, 12. maja, kada će biti poznato da li će selektor Hrvatske Niko Kovač moći da stavi fudbalera na spisak putnika za Brazil.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) kaznila je Šimunića jer je posle utakmice sa Islandom u Zagrebu vikao u mikrofon "Za dom", dok su mu navijači odgovarali "spremni".

On je pored toga kažnjen i sa 30 hiljada švajcarskih franaka, a zabranjen mu je i pristup stadionima tokom Svetskog prvenstva u Brazilu na leto.

Šimunićev advokatski tim obratio se Sudu za sportsku arbitražu pošto je kaznu FIFA potvrdila i komisija za žalbe te organizacije.

Izvršni predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) Damir Vrbanović rekao je da smatra da Šimunić nema velikih šansi da uspe u žalbi jer je CAS u najvećem broju sličnih slučajeva potvrdio ili samo neznatno ublažio kaznu, prenela je agencija Hina.

Šimunićev advokat Damir Prtenjača rekao je da je uveren da će CAS dozvoliti Šimuniću da nastupi na Mundijalu.

"Najviše razloga za optimizam vidim u činjenici da će trojica CAS-ovih sudija doneti odluku na temelju činjenica i pravnih argumenata bez uplitanja politike koju ce FIFA sigurno ponovo pokušati da uvede u raspravu", rekao je Prtenjača.

Po njegovim rečima, FIFA je moćna organizacija i biće joj teško ako neko koga je kaznila nastupi na Svetskom prvenstvu u Brazilu, ali će morati da poštuje odluku koju donese CAS.

Izvor: RTS

Pogledajte još