fbpx

Otkrivene sve tajne 11. Noći muzeja u Beogradu!

U cilju bolje organizacije i lakšeg snalaženja, tradicionalno, u ovoj noći od 18 pa sve do 2 sata iza ponoći, Beograd će biti podeljen u 7 zona: Dorćol, Kalemegdan, Knez Mihailova, Trg Nikole Pašića, Bulevar – Slavija - Ruzveltova, Topčider – Senjak – Dedinje i Novi Beograd-Zemun.
Kao poklon grada Beograda, zahvaljujući Direkciji za javni prevoz, ulaznica Noći muzeja će biti ujedno i putna isprava. To znači da će se 17. maja od 17 sati pa sve do ponoći, svi posetioci sa kartom Noći muzeja, voziti besplatno kroz sve delove Beograda.

Zemlja-partner 11. Noći muzeja – Turska, u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu, spojiće sve tradicionalno i moderno što dolazi iz ove zemlje. Od koncerta turskog znalca na violini Nedima Nalbantoglua, preko tehnike slikanja na vodi, autentične „ebru“ do kaligrafije i osmanskih tugri, iluminacije. Savsko šetalište kod Aleje heroja biće mesto gde će se Srbiji predstaviti popularni Alp Alper sa izložbom “Turska sa 1.000 stopa“.

Grandioznost pred kojom je zanemeo svet, maketa Vidovdanskog hrama Ivana Meštrovića, biće izložena samo u Noći muzeja u Belom dvoru. Zbog ove makete, koja nikada nije sprovedena u delo, Meštrovića su poredili sa Mikelanđelom, a okruženje savršene scenografije Dvorskog kompleksa Dedinje, uređenih vrtova, šuma i magičnog kompleksa samo će upotpuniti svečani trenutak.

Ekskluzivno, samo u 11. Noći muzeja posetioci će moći da vide Muzej magije, koji inače nije otvoren za širu publiku, a 17. maja nalaziće se u Kući kralja Petra na Senjaku. Bogata istorija iluzionizma, sanduci, lebdeći stolovi, kineski krugovi, cilindri, giljotine i specijalni mađioničarski sto su samo deo Instituta za čudesno, našeg iluzioniste Miroslava Vukovića Rosija koji ima više od 20.000 eksponata jedinog muzeja magije u Srbiji. Najpoznatiji iluzionistički trikovi koje će posetioci moći da vide ove večeri su lebdenje, “sečenje osobe” na dva ili tri dela, cikcak iluzija i legendarni Hudinijev poduhvat oslobađanja iz okova i kante pune mleka.

U Konaku kneginje Ljubice, svi zainteresovani saznaće nešto više o zanimljivim svadbenim običajima Srba u poslednjih 100 godina. Koja je razlika između seoskog i gradskog venčanja a koja uloga barjaktara, starojka i devera. Kako su izgledale starinske i kakve su današnje - moderne venčanice, uz probno fotografisanje ali i mogućnost da zaljubljeni iznenada stanu na “ludi kamen”, samo su neke od tajni čuvanih za 11. Noć muzeja.

Zgrada Jadransko-podunavske banke, današnje sedište Alfa banke, koja puni 90 godina predstavlja jedno od najimpresivnijih arhitektonskih zdanja Beograda. Ekskluzivno u 11. Noći muzeja posetioci će moći da prošetaju kroz autentičnu šalter-salu, ovalni kabinet i uđu u pravi pravcati sef! Ova zgrada krije blago umetničkih slika pa sve zainteresovane samo ove večeri očekuju slike velikana poput Nadežde Petrović, Jovana Zonjića, Bore Baruha, Stjepana Fjodoroviča Kolesnikova i drugih velikana slikarstva.

Nakon prošlogodišnjeg premijernog predstavljanja nove zgrade Jugoslovenske kinoteke u Noći muzeja, ovogodišnja izložba posvećena je kultnom filmu „Maratonci trče počasni krug“, uključujući i originalnu scenografiju sa snimanja. Istoriju filma ova institucija prezentovaće i kroz izložen „rolejfleks“ Žorža Skrigina, kameru prvog srpskog „švenkera“ Ernesta Bošnjaka i druge predmete iz bogatog fonda Muzeja Kinoteke.

Intrigantna izložba o masonima u Etnografskom muzeju napravljena je za sve one koje kopka njihova tajanstvenost. Kakav trag su ostavili “slobodni zidari” i kako su uticali na razvoj Srbije ali i ko su sve članovi masonskog udruženja, pored Vuka Karadžića, Ive Andrića, Đorđa Vajferta i Stevana Mokranjca su samo neka od pitanja koja će dobiti svoj odgovor u ovogodišnjoj Noći muzeja.

Politička represija u Srbiji 1944-1953. godine biće tema izložbe “U ime naroda” koja će u Istorijskom muzeju Srbije predstaviti istorijska zbivanja, predmete i dokumenta koja svedoče o zastrašujućem broju stradalih, prognanih i kažnjenih a među autentičnim eksponatima i ličnim predmetima ljudi stradalih u ratu poseban ekskluzivitet predstavljaju lični predmeti Dragoljuba Draže Mihailovića. U Konaku kneza Miloša u Noći muzeja, premijerno će biti otvorena izložba o Prvom svetskom ratu iz ženskog ugla, koja će pokazati kako su tokom Velikog rata žene napustile tradicionalne uloge majki i domaćica, kako su iskazale hrabrost i kako su se borile za svoju ravnopravnost.

Cena ulaznice u pretprodaji je 400 RSD, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 RSD. Jedna karta, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na svih 80 lokacija u Beogradu. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima, na Trgu republike 5,TC Ušće, blagajni Doma omladine, Knjižari Delfi SKC ali i na ostalim mestima u Beogradu i celoj Srbiji.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.