Internacionalni festival uličnih svirača

Internacionalni festival uličnih svirača – IFUS 2009, održaće se po deveti put, u periodu od 8-12. septembra. 

U pet festivalskih dana, na više mesta u centru grada, od Pozorišnog trga do Dunavskog parka nastupiće preko četiri stotine učesnika iz Francuske, Italije, Čilea, Engleske, Brazila, Senegala, Nemačke, Japana i Argentine i Srbije. 

Izuzetna raznovrsnost programa ostaje najvažnija karakteristika Festivala, koji će i ove godine stvoriti veliku količinu dobrog raspoloženja na jedan nov i originalan način. Festival predstavlja veliku radionicu umetnosti i zabave na otvorenom prostoru, u okviru koje se susreću najrazličitije kulture i bliske i daleke. 

Izuzetno bogat festivalski program će i ove godine zadovoljiti najrazličitiju publiku, koja će imati priliku da se susretne sa: komičnim duvačkim orkestrom Pappazzum iz Italije, svetski poznatim akrobatama iz Čilea, virtuozima na kori i bubnjevima iz Senegala i Italije. 

I ove godine publika će uživati u performansima plesa u vazduhu, koje će izvoditi čuvena akrobatkinja Eli Rudizuli iz Italije. Biće tu i marionetista iz Japana, muzički klovnovi iz Engleske, kao i autentična tango grupa iz Buenos Ajresa i mnogi drugi umetnici iz inostranstva. 

I domaću scenu predstavljaće muzičke grupe, solisti i orkestri, najrazličitijih žanrova, između ostalih „Amaro del“ iz Beograda, „Lost Propelleros“ iz Novog Sada, „Gyass band“ iz Subotice. 

Najmlađe posetioce Festivala zabavljaće Kreativni studio „Čarolija“, dečiji hor „Zvončići“ i orkestar „Bajićevi mali gudači“ dok će se ljubiteljima izvorne muzike i starih običaja predstaviti KUD „Vila“ iz Novog Sada a oni koji više vole moderan zvuk prisustvovaće nastupima Milana Mumina i grupe Undercover maniacs... 

Ovogodišnji Festival biće dopunjen susretom pripovedača iz Senegala, Vijetnama i Srbije, koji će autentičan način kroz priče, bajke i uspavanke predstaviti ovu drevnu veštinu. Takođe, u okviru dodatnih sadržaja, Festival nastavlja saradnju sa Astronomskim društvom Novi Sad, kao i sa Aero klubom Novi Sad. 

Najveća atrakcija ovogodišnjeg Festivala biće velika karnevalska povorka, u utorak 8. septembra, koja će se kretati od Mosta „Duga“, kroz Bulevar Mihajla Pupina do Trga slobode, gde će uslediti svečano otvaranje.

U karnevalskoj povorci, koja je prošle godine okupila dvadeset hiljada posetilaca, učestvovaće veliki broj muzičara, klovnova, žonglera, akrobata i plesača iz zemlje i inostranstva. Međutim, to je ujedno prilika i da građanstvo izrazi svoj talenat i postane protagonista Festivala. 

Organizator Festivala je Centar za kulturnu animaciju Novi Sad, pokrovitelj je Grad Novi Sad a suorganizator je Turistička organizacija Grada Novog Sada.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.