STRAŠNO: Krijumčarili 500 životinja, neke od njih uginule!

Gotovo kompletan zoološki vrt – oko 500 ptica i pedesetak rasnih pasa, mačaka, morskih prasića i zečeva, pripremljenih za šverc i preprodaju izvan granica Srbije, policija je pronašla u selu Špiljani kod Tutina, na granici sa Crnom Gorom. Plen, nedavno otkriven, privremeno je preseljen u Kraljevo i Beograd, pod nadzor veterinarskih stručnjaka, pišu “Večernje novosti”.

Kako ovaj list navodi, jedan broj ovih životinja uginuo je i pre nego što ih je policija pronašla, a neke su, u međuvremenu, uginule i u kraljevačkom azilu za pse koji, inače nema karantin za smeštaj drugih životinja.

"U beogradski zoo-vrt uputili smo oko 300 papagaja, dvadesetak japanskih zeba, nekoliko platinastih i jednog dijamantskog fazana. Po nalogu Republičke veterinarske inspekcije u našem improvizovanom karantinu ostala su još tri šteneta labradora, četiri ši-cua, isto toliko patuljastih pinča, četiri persijske mačke, 13 zečeva i 20 morskih prasića, starosti od tri do četiri nedelje. Nažalost, zbog iscrpljenosti i neuhranjenosti uginula su nam dva ši-cua, sva četiri patuljasta pinča i devet zečeva", kaže Predrag Drobnjak, šef azila za pse u Kraljevu.

Sve ove životinje pripadnici novopazarske policije pronašli su u minijaturnim kavezima u džipu bez registarskih oznaka, parkiranom u garaži jednog meštanina Špiljana, još ranije sumnjičenog za šverc, čiji identitet još nije saopšten.

Pošto osumnjičeni tvrdi da džip nije njegov i da ga je u garaži privremeno ostavio “nepoznati čovek”, policija navodi da “nastoji da rasvetli ovaj slučaj”, a u interesu istrage i ne saopštava više podataka, osim da su životinje, najverovatnije, sakupljane širom Srbije kako bi preko Crne Gore bile prebačene u Italiju.

"Životinje su u Kraljevo dopremljene u veoma lošem stanju, jer su duži period provele u nehumanim uslovima bez hrane i vode. Jedan broj je i uginuo od mačje kuge, a zajedno sa zaposlenima u azilu i veterinarima trudimo se da ostale oporavimo"
, kaže Danijela Jović iz Društva za zaštitu životinja “Spaske” iz Kraljeva.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još