Spektakularno otkriće: Ajfon aplikacija koja detektuje rak

Melanom je obično izazvan preteranim izlaganjem suncu i odgovoran je za tri četvrtine od svih smrtnih slučajeva koji se povezuju sa rakom kože. Vrlo je opasan zato što se brzo širi ako se ne otkrije u ranoj fazi, ali hirurgija ima visoku stopu uspešnosti ako se detektuje na vreme i tretira ubrzo nakon što se pojave prvi simptomi.

DermoScreen aplikaciju je razvio George Zouridakis, profesor na Hjuston Univerzitetu. Dermoskop, koji košta 500 dolara i predstavlja kombinaciju uveličavajućeg sočiva i svetlosti, je pričvršćen na zadnji deo ajfona, i zajedno sa ajfon kamerom, koristi se za fotografisanje sumnjive lezije. Aplikacija potom analizira sliku i i utvrđuje da li je pomenuta lezija kancerogena ili ne, sa rezultatima dostupnim nakon samo nekoliko sekundi.

Aplikacija je trenutno u fazi procene za dalje testiranje na Univerzitetu Teksas, u MD Anderson centru za rak. Postoji nada da bi se isti princip mogao koristiti za skrining drugih stanja.

Nije prvi put da se ajfon koristi za medicinsku dijagnostiku. U martu, Stanford Univerzitet je razvio ajfon dodatak u vrednosti od 90 dolara, koji se koristi kao zamena za oftamološku opremu koja košta na desetine hiljada dolara.

Izvor: 9to5mac

Pogledajte još