Monasi iz Šaolina

Kung fu nije napad, već odbrana. To je veština, savršenstvo harmonije tela i uma

Dobro je da moj stariji brat nije uživo gledao ovo kada smo bili klinci – mislićete, dok monasi iz manastira Šaolin demonstriraju mnogo više od atraktivnih pokreta ''magije tela''. Prateći priču o dečaku Šamiju koji odlazi u manastir da uči kung fu, misterija filozofskog pristupa pokretu postaje malo jasnija. Shvatićete zašto je Brus Li govorio: Puko tehničko poznavanje je samo početak kung fua. Da bi njime ovladao, moraš da uđeš u njegov duh.

I pored bliceva i velike sale Centra "Sava" pune znatiželjnih očiju, koncentracija ni u jednom momentu nije napustila monahe, jer veliki razlog za neuspeh jeste baš manjak koncentracije – uči nas dalje Brus Li. Samo mentalna snaga, godine svakodnevnih ozbiljnih treninga i meditacije i, konačno, duboka samospoznaja, dovode telo u stanje u kojem može da, bez povreda, trpi koplja, oštrice, savija se do granica mašte, radi sklekove na dva prsta...

Publika je svaku tačku ispratila burnim aplauzima, a posebno moćne, apsolutno zasluženo, dobili su vešti mališani. Obožavaoci kung fua na mestima udaljenim od bine proveli su ceo šou istegnutog vrata ne bi li što jasnije videli pokret svakog mišića i izraz lica potpuno koncentrisane osobe.

Ako ste poželeli memorabiliju, nažalost, u novčaniku ste morali da imate ozbiljnu sumu. Majica je koštala 1600 dinara, duksevi u Kill Bill fazonu 2700 dinara, plastična narukvica prijateljstva 500 dinara...

Neki pokreti su verovatno ''skinuti'', ali dvočasovni spektakl samo je načeo suštinu zen učenja – ono što se krije iza vušua (borilačka veština, u prevodu). Ipak, ovo je samo šou koji, kombinujući kung fu sa elementima pozorišta i originalnom muzikom, širi znanje o manastiru Šaolin. Možda su neki očekivali letenje ala ''Skriveni tigar, pritajeni zmaj'', ali već 1500 godina, mnogo pre specijalnih efekata, poznato je sledeće: Budizam monasima omogućava da čuvaju i nadgrađuju svoj či, a borilačke veštine ga oslobađaju.

Katarina Milovanović

Pogledajte još