Svetski priznati dizajneri i stručnjaci za oglašavanje na Danima komunikacija

Na Dane komunikacija dolaze svetska dizajnerska zvezda Mirko Ilić, kreativni direktor u agenciji Communis DDB Beograd Slavimir Stojanović, voditelj sektora za grafički identitet grupe NIKE Clinton Shaner kao i Andreas Simon stručnjak za razumevanje ponašanja potrošača.

Mirko Ilić
svetski je priznati dizajner i ilustrator čije radove karakterišu snažni vizuelni koncepti. Poreklom je iz Bosne, a od 1986. živi i radi u New Yorku. Karijeru u SAD-u započeo je kao umetnički urednik međunarodnog izdanja Time Magazina i Op-Ed stranica New York Timesa, a 1995. je osnovao multidisciplinarni studio za grafički dizajn, 3D animacije, filmske naslove i ilustracije Mirko Ilić Corp. sa sedištem u New Yorku. Pre dolaska u SAD bavio se stripom, ilustracijama, plakatima, vizuelnim oblikovanjem knjiga i naslovnica ploča (uključujući i omote Bijelog dugmeta, Parnog Valjka, Azre i Filma). Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu one Društva ilustratora, Art Directors Cluba, ID Magazina, Print Magazina i mnogih drugih. Autor je mnogih knjiga o dizajnu, a među njima se posebno ističe knjiga The Anatomy of Design. Sa Steveom Hellerom koautor je nekoliko knjiga, među kojima su Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, Stop Think Go Do, i Lettering Large, a s Milton Glaserom koautor je knjige The Design of Dissent. Trenutno predaje na School of visual arts (SVA) u New Yorku na predmetu pod nazivom Ilustracije kao vizualni esej. Na ovogodišnjim Danima komunikacija održaće multimedijalno predavanje pod nazivom Simboli mržnje kroz koje će prikazati kako se neonacizam svojom ikonografijom snažno infiltrirao u naše društvo te će govoriti o ćutanju i toleranciji javnosti na simbole neonacističkih grupacija.

(old_image)

Slavimir Stojanović, svestrani je beogradski dizajner i osnivač lifestyle branda FUTRO koji je za svoje projekte iz područja dizajna i oglašavanja nagrađen s preko 300 međunarodnih nagrada i priznanja. U svojoj bogatoj karijeri bavio se tipografijom, oglašavanjem, dizajnom, produkt dizajnom, pop kulturom, umetnošću. Njegovi radovi deo su postavke muzeja plakata u Hamburgu i Varšavi i Centra Pompidou, a o njegovom radu su pisali brojni svetski časopisi kao što su Graphis, Print, Communication Arts, Creative Review, Computer Arts, Web Design i mnogi drugi. Uvršten je u knjigu New Masters of Poster Design u izdanju američkog Rockporta, kao i u prestižnu Taschenovu knjigu Contemporary Graphic Design. Slavimir je trenutno je partner u branding agenciji Designis i kreativni direktor u agenciji Communis DDB Beograd. Kao gostujući profesor predaje na NOVA Academy of Arts u Beogradu. Na Danima komunikacija održaće predavanje Uspon palog satelita na kojem će govoriti o poslovnom i životnom timelineu jednog dizajnera. Predavanje se, kroz niz anegdota, bavi najrazličitijim uticajima koji su ga formirali, od rada u Švedskoj, preko Ljubljane i New Yorka do Beograda.

(old_image)

Clinton Shaner, nagrađivani je dizajner i voditelj je sektora za grafički identitet grupe NIKE. Pre dolaska u NIKE, stvarao je inovativna rešenja za klijente kao što su Coca-Cola, Tihany dizajn, Rockport Publishers, Target, The Broadmoor Hotel Le Cirque, The New York Times, United Healthcare i Tesco. Dobitnik je priznanja Graphis, STEP, Metropolis i Art Director’s Club. Na festivalu Dani komunikacija govoriće o procesu razvoja identiteta brenda u svetu modernog sporta s upornim i nemilosrdnim naglaskom na sportiste i inovacije.

(old_image)

Andreas Simon stručnjak je za razumevanje ponašanja potrošača i bihevioralni marketing. Ima 30 godina iskustva u oglašavanju i komunikacijskom poslovanju, a u njegovoj bogatoj karijeri ističe se pozicija predsednika Uprave agencije BBDO Budimpešta na čijem čelu je proveo punih 12 godina. Kao bivši art direktor i kreativni direktor osvojio je brojne nagrade, uključujući i nagradu za agenciju godine. Iako je snažno vezan za svoje kreativne korene uvek je verovao da je stvarna vrednost kreativnog rada njena prodajna komponenta i da je razumevanje potencijalnih potrošača temeljno polazište za stvaranje komunikacije. Njegovo predavanje pod nazivom Sexy podaci: Savremeni izvor kreativne inspiracije govoriće o tome kako nam podaci o potrošačima, ako ih koristimo na pravi način, mogu pomoći da shvatimo motivaciju iza ljudskog ponašanja i napravimo veliki korak u procesu prodaje.

Sve informacije o takmičarskom delu programa, cenama kotizacija i prijavama učesnika mogu se pronaći na web stranici festivala: www.danikomunikacija.com

Pogledajte još