Beba koja je odbila da se preda: U prvih mesec dana života izdržao pet operacija!

Fin Džouns je čim je bio rođen imao komplikacije sa srcem i samo nekoliko sati posle rođenja morao je da ide na operaciju. Star samo 10 dana, operisan je četiri i po sata. Operacija je bila uspešna, a onda su se javili razvojni problemi sa plućima i sistemom za varenje, zbog čega je morao na nove operacije. I uspeo je da preživi sve to.

Fin je rođen sa dva problema: sa krvlju koja sadrži veoma malo kiseonika i koja nije dopirala da pluća da bi se ponovo oksidirala, dok je krv bogata kiseonikom tekla plućima, ali nije dopirala do drugih organa.

Pre nekoliko decenija, deca rođena sa ovim problemom nazivana su "plave bebe", zbog modre kože. Trideset odsto beba koje se ne leče umre tokom prve nedelje, 50 odsto tokom prvog meseca, a 90 odsto pre nego što navrši godinu dana.

U Finovom slučaju, privremena procedura morala je da se izvede nekoliko sati nakon rođenja – napravljena je rupa između dve komore – ali da nije bilo druge operacije, opet bi uskoro umro.

Finova majka Ketrin (32) je učiteljica, a otac Filip (31) trgovac vinom. Njima je još u šestom mesecu trudnoće rečeno da će biti problema sa srcem njihove bebe.

"Nacrtali su nam kako izgleda njegovo srce i pokazali nam kakva će mu biti cirkulacija. Kao da me je nešto udarilo u stomak. Ali onda su nam rekli da se to može rešiti, pa smo se osetili veoma srećno što živimo u ovoj zemlji, u Londonu, blizu Svetske zdravstvene organizacije", kaže Ketrin.

Ketrin je retko kad bila sa sinom prvih dana. Da nije morala da ga doji, provodila bi još manje vremena sa njim. Uprkos tome što je bolnica imala 97 odsto uspeha sa ovom operacijom, operacija otvorenog srca na novorođenčetu veoma je ozbiljna stvar. Tokom operacije, majka i otac su sedeli zagrljeni i plakali.

"Ne ne, ovo je dobar dan", tešila je sebe Ketrin. Tokom četiri i po sata operacije, nijedan doktor nije pravio pauzu i operacija je protekla uspešno.

"To je dobro zato što je problem potpuno rešen", kažu doktori. Fin je smešten na intenzivnu negu, a roditeljima je rečeno da je sve proteklo u najboljem redu.

Dan nakon operacije, Finov krvni pritisak je iznenada pao i hirurzi su morali ponovo da mu otvore grudi.

"Nisu mogli da shvate šta nije u redu, pošto mu je srce radilo kako treba. Doktor je propustio rođendan svog sina da bi došao. Neprestano je pratio Finovo stanje. Bio sam rastrojen tog dana kada su mi doktori rekli da ne znaju šta se dešava", priča Filip.

Pokušali su sve, ali krvni pritisak nije hteo da se digne, pa su morali da ga stave na bajpas, a time su samo kupovali vreme, jer to nije bio konačni lek. Rekli su im da ništa više ne mogu da učine za njihovu bebu.

Ali Fin se izvukao i stanje mu se stabilizovalo.

Nakon toga su mi operisana creva. Dečji sistem za varenje je veoma krhk, ali operacija je protekla dobro. Nakon nekoliko dana, naišla je nova kriza. Finu je tečnost počela da se skuplja u plućima, pa nije mogao dobro da diše. Morao je da se podvrgne još jednoj proceduri kako bi mu izbacili nagomilanu tečnost.

Deset dana mu je rebalo da se oporavi od svega, pa je konačno pušten iz bolnice.

Danas je Fin dobro, ali ima ožiljke na grudima i stomaku, koji svedoče o svemu što je preživeo. "U jednom trenutku sam se mnogo uplašila. Bio je siv, natekao od tečnosti u njemu i izgledo je kao da je mrtav. Sestra mi je tada rekla "On zna razliku između vašeg i doktorovog dodira. Može da vas čuje, može da vas oseti – i to mu može pomoći da se oporavi", seća se Ketrin.

Fin je sada star sedam meseci i izgleda potpuno zdravo. A njegovi roditelji su beskrajno zahvalni svima koji su pazili na njega kada je bio u opasnosti.

Izvor: Kurir

Pogledajte još