Stranci merkaju Vladine zgrade

BEOGRAD, 25. avgust 2009. (FoNet) - Za najveće i najlepše zgrade u kojima je smeštena Vlada Srbije već postoje zainteresovani kupci i investitori, koji odavno čekaju da se reprezentativne državne zgrade nađu na tržištu, tvrde za „Blic“ eksperti za strana ulaganja.

Vlada bi preseljenjem premijerovog kabineta i 19 ministarstava u Palatu „Srbija“ i prodajom zgrada u centru mogla da zaradi milione, a direktor jedne od najvećih konsultantskih kuća za privatizaciju „Citadel“ kaže da francuski hotelski lanac „Akor“ odavno „nišani“ neku zgradu u okolini Slavije.

Palata "Srbija", buduće sedište Vlade, prostire se na 65.000 kvadrata, ima 744 kancelarije, svaka zauzima oko 30 kvadrata, 13 sala za konferencije,šest salona,tri dvorane i dve garaže.

Plan ministra odbrane Dragana Šutanovca o preseljenju Vlade naišao je na veliku podršku ministara, ali i na još veće zanimanje stranih investitora.

Pražnjenje zgrade Vlade u Nemanjinoj 22-24 moguće je da bi otvorilo pregovore s nekim od velikih hotelskih lanaca kaže za „Blic“ Milutin Nikolić, generalni direktor „Citadela“.

Postoji veliki interes stranih investitora za vojnu imovinu i oni odavno čekaju da krene njena prodaja. Na tržištu nekretnina postoji velika zainteresovanost za kupovinu vladinih zgrada. Što je veći projekat, što je bolja lokacija, to je lakše naći investitora.

U pitanju je atraktivna imovina i njena prodaja bi za Vladu bila dobar način da dođe do novca. Takođe, ministru Šutanovcu možda nije palo na pamet, ali imamo investitore koji bi bili zainteresovani da Ministarstvu odbrane izgrade zgradu gde hoće, s tim da se obavežu da će je iznajmljivati od njih narednih deset godina. Ne mora zgrada u kojoj se nalazi neko ministarstvo ili sede njeni činovnici biti u vlasništvu države, to odavno nije praksa u evropskim državama, kaže Nikolić.

Plan o preseljenju ministra odbrane, u koji je „Blic“ imao uvid, predviđa da se Vlada, raštrkana (po proceni Šutanovca) u više od 90 objekata, ukupne površine oko 400.000 kvadrata, grupiše u tri kompleksa.

Ministarstva odbrane i policije bi bila smeštena na Banjici u novim zgradama od po 70.000 kvadrata, koje bi bile izgrađene u blizini Vojnomedicinske akademije i zgrade BIA.

Kabinet premijera i većina ministarstava bi bili preseljeni u nekadašnji SIV 1, 2 i 3, pri čemu bi Palata „Srbija“ postala zvanična adresa Vlade.

Ideja predviđa da ministarstva inostranih poslova, finansija i pravde ostanu na istim mestima i budu koncentrisana u Ulici kneza Miloša.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u sadašnjih 90 zgrada koje zauzima Vlada radi oko 13.500 ljudi koji bi morali da se presele. Oslobođeni prostor, predviđa plan, bio bi prodat i iznajmljivan.

Pogledajte još