Beograd će uskoro biti zatrpan smećem?

"Ulazimo u kritičan period u kome možemo doći u situaciju da nemamo više gde da odlažemo otpad i praznimo kontejnere. Posledice bi u tom slučaju po grad i građane bile katastrofalne, kako zbog higijene, tako i zbog zdravstvenih i ekoloških problema koji mogu da nastanu", rekao je Lazarević, a prenosi se u saopštenju Uprave grada.

Meštani naselja Radmilovac i roditelji učenika Osnovne škole "Nikola Tesla" blokirali su ulaz u deponiju "Vinča", jer se protive gradnji 400 kilovoltnog dalekovoda za transformatorsku stanicu "Beograd 20" koja bi jednim delom, kako je planirano, trebala da prođe kroz naselje i pored škole i vrtića.

"Ne ulazeći u razloge zbog kojih je nastao problem, želim da istaknem da sve može da se reši na institucionalni način i da 50 ljudi ne može držati kao taoce grad od 1,5 miliona stanovnika. Zato molim da se hitno nađe rešenje, jer posledice mogu da budu veoma teške", rekao je Lazarević.

On je apelovao na nadležne organe da se što pre, u interesu Beograda i njegovih stanovnika, nađe rešenje i odblokira pristup deponiji I izvinio se građanima Beograda što je zbog višednevne blokade ulaza u deponiju "Vinča" otežano pražnjenje kontejnera.

Lazarević je naveo da je "Gradska čistoća" problem rešavala tako što je deo komunalnog otpada odlagala na manje komunalne deponije u Pančevu, Obrenovcu i Lazarevcu i da je to stvorilo dodatne troškove zbog prevoza otpada.

"Na žalost, na ovim, malim deponijama, nećemo više moći da odlažemo otpad, s obzirom na to da su njihovi kapaciteti ograničeni na sto tona, dok deponija u Vinči može da primi otpad od 1.500 tona", naveo je Lazarević.

On je kazao da su radnici "Gradske čistoće" spremni da odmah po deblokadi rade vanredno, isprazne sve kontejnere i veoma brzo normalizuju situaciju u gradu.

Izvor: Mondo

Pogledajte još