BRUKA: Lekari koji su odbili da pomognu povređenom dečaku vraćeni na posao

Lekari DZ Novi Beograd očigledno imaju “preča” posla od bavljenja ljudskim životima ako su oni izvan ustanove, a ovu činjenicu neće promeniti ostavka dr Kovačevića koji je postupio onako kako mu savest nalaže. Ostaje pitanje šta će biti sa dvoje lekara i medicinskim sestrama koje su odbile da pomognu povređenom mališanu.

"Podnosim ostavku na mesto v. d direktora Doma zdravlja „Novi Beograd” iz ličnih i moralnih razloga, zbog događaja vezanog za povređivanje deteta u automobilskoj nezgodi ispred doma zdravlja. Naglašavam da su kolege iz doma zdravlja postupile u potpunosti po pravilima struke i etičkim principima, što je unutrašnji stručni nadzor i potvrdio"
, rekao je dr Kovačević.

"Kada Zdravstvena inspekcija završi svoj posao znaćemo šta čeka lekare Doma zdravlja koji su tog dana bili u smeni", rekla je za “Blic” Vera Dražić, gradska sekretarka za zdravstvo.

Lekari i mediciske sestre bili su iznenađeni kada su saznali za ostavku direktora koji je na ovom mestu bio nepunih mesec dana.

"Žao nam je što odlazi jer se odlično pokazao, doveo je dom zdravlja u red. Verujemo da je podneo ostavku zbog pritiska javnosti", rekla nam je jedna od sestara.

Lekare koji nisu pomogli dečaku, a koji su bili suspendovani i potom vraćeni na posao, kolege i dalje brane.

"Ne smemo da izlazimo van ustanove kako bismo pružili pomoć i kolege su se time vodile. Za pacijente koji su napolju nadležna je Hitna pomoć",
obrazlaže jedan od zaposlenih.

Iako su istog dana kada je dete udario automobil suspednovani dr Miloš Jovanović i dr Marina Arsić koji su bili u smeni, ubrzo su vraćeni na posao, odmah po završetku unutrašnje kontrole. Oni su juče radili pre podne, pa su izbegli susrete sa medijima, a na telefone se nisu javljali.

Na vest da lekari koji nisu pomogli njenom povređenom sinu ostaju na svojim radni mestima, kao da se ništa nije dogodilo, burno je regovala Ivana Rudić, majka N.R.

"Oni su ti koji treba da dobiju otkaz ili podnesu ostavke, a ne direktor. I to što je on otišao daje neku utehu jer će se možda neke od kolega zapitati kako ubuduće da se postave. Čim mi se dete potpuno oporavi angažovaću advokata i podneti prijavu inspekciji protiv ustanove i to dvoje lekara. Možda su ih vratili na posao, ali kažem vam neće oni još dugo raditi, ja ću se postarati za to!"
, naglašava Ivana.

Kada je u Ulici Goce Delčeva automobil oborio dečaka prolaznici su pritrčali da pomognu, a među njima je bila Slađana Đorđević koja je potom “uletela” u Dom zdravlja i molila lekare da izađu i pomognu što su oni odbili. Razočarana i besna sve je opisala na društvenim mrežama, a o ostavci direktora kaže da to ništa ne rešava.

"Svako radi kako mu savest nalaže. Ostavka direktora, ipak, ništa neće rešiti, stručni organi treba da ispitaju slučaj i donesu sud o postupcima medicinskih sestara i lekara koji se nisu postavili ni kao ljudi ni kao doktori"
, kaže Slađana za “Blic”.

Izvor: Blic

Pogledajte još