Savet RRA ne radi ništa, a dobija 2.5 miliona mesečno!

Skoro dva i po miliona dinara mesečno odlazi na bruto plate članova Saveta RRA, koji su za prva četiri i po meseca održali svega 15 redovnih i vanrednih sednica, dakle, u proseku jednu u 10 dana. Za taj period svaki od osmoro članova Saveta zaradio je oko 5.700 evra, a predsednik Saveta vladika Porfirije čak 6.800 evra (mesečno 196.931,52 dinara). Te sume su jednake četvorostrukoj vrednosti prosečne martovske plate od oko 43.500 dinara.

Naknada
Članovi Saveta ne primaju platu u RRA, već naknadu za rad. U RRA kažu i da je ova institucija samo prošle godine uštedela 35 miliona dinara po raznim osnovama.
Mesečno na naknade za članove Saveta RRA, koji se sastaju jednom u deset dana. ode 2.5 miliona dinara.

Od osnivanja, 2003. godine, dakle za 11 godina postojanja, RRA je izrekla 77 opomena i svega 13 mera upozorenja, a čak i za donošenje ovih odluka trebalo im je po nekoliko meseci iako je moguće da RRA deluje i po hitnom postupku. To pokazuje slučaj iz novembra 2013, kada je RRA reagovala po službenoj dužnosti i, istog dana nakon što su u emisiji „Farma“ na TV „Pinku“ izrečene uvrede na nacionalnoj osnovi, posle vanredne sednice hitno naložila „Pinku“ da spreči dalje kršenje Zakona o radiodifuziji. Zanimljiv detalj je da je RRA tada postupala po preporukama Evropske komisije. Takvih preporuka, međutim, izgleda nije bilo posle gostovanja osuđivanog kriminalca Kristijana Golubovića na više televizija s nacionalnom frekvencijom.

- Jasno je da RRA ne reaguje onako kako se od njih očekuje. Oni imaju pravo da izriču opomene, dele upozorenja i da oduzimaju frekvencije. Nemaju kome da se pravdaju - kaže profesor FPN Rade Veljanovski.

Posebna je priča sa izdavanjem dozvole za emitovanje programa na frekvenciji koja je nekada pripadala TV „Avali“. Ta odiseja traje već skoro godinu dana, a Savet RRA je već dva puta raspravljao na tu temu, ali je svaki put odlučivao da frekvenciju ne dodeli nijednom od prijavljenih kandidata (TV „Nova“ i TV „Kopernikus“). Pomoćnik ministra kulture Saša Mirković kaže da se ministarstvo ne meša u rad RRA jer je to „samostalno regulatorno telo“.

- Treba poštovati njihove odluke, a svako izjašnjavanje o njihovom radu moglo bi da bude pogrešno protumačeno - kaže Mirković.

Goran Peković, član Saveta RRA, kaže da ne može da se upoređuje broj održanih sednica sa svim onim što članovi Saveta rade. Takođe, članovi Saveta učestvuju u brojnim projektima EPRA (Evropske platforme regulatornih tela), projektu „Jačanje medijskih sloboda“, koji finansira EU...

- Poslovnik o radu Saveta propisuje da se mesečno održavaju dve redovne sednice, a po potrebi i vanredne. Iz činjenice da je za četiri meseca Savet održao 15 sednica, proizilazi da se radilo duplo više - kaže Peković.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.