SLATKO, A ZDRAVO: Top 5 sastojaka koji neutrališu kalorije i masnoće

1.Ulje zamenite sosom od jabuka
Kod pripreme testa za kolače, ulje ili maslac su neizbežni. Napravite zdravu alternativu: oljuštite nekoliko jabuka, pa ih skuvajte u vodi u koju ste dodali malo limunovog soka i cimeta. Kad su jabuke skuvane, smesu usitnite štapnim mikserom i dodajte je u kolač ili tortu umesto ulja ili maslaca, piše Zadovoljna.hr

2. Umesto belog koristite brašno od celih žitarica
Belo brašno zamenite onim od celog zrna. Ako ste sumnjičavi, u početku zamenite samo trećinu, a kad se uverite da ukus kolača nije promenjen, možete da belo brašno u potpunosti zamenite brašnom od celih žitarica.
Pročitajte još i zašto vam jelo ne uspeva?

3. Med i suvo voće umesto šećera
U receptima koji sadrže orašaste plodove šećer je poželjno zameniti medom. U kremama koristite ječmeni slad. Takođe, dodajte suvo grožđe, suve smokve ili suve kajsije. Tako će kolač biti pun vitamina, minerala i vlakana.
Saznajte koji sve proizvodi sadrže šećer

4. Rogač umesto čokolade
Rogač je najbolja zamena za čokoladu, a vlakna koja sadrži - pektin i lignin - regulišu probavu. Osim toga, kakao je alergen, pa i u ovom slučaju rogač može da bude odlična alternativa, s tim što bi trebalo staviti duplu dozu u odnosu na meru za kakao. Dobra vest je što je rogač bogat prirodnim voćnim šećerom, pa možete da smanjite količinu šećera na pola.
Da li znate koja hrana ubija kalorije?

5. Bademovo umesto kravljeg mleka
Bademovo mleko ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, ali zato obiluje omega3 i omega6 mastima, magnezijumom, kalcijumom i vitaminom E. Zdravije je od kravljeg mleka, a neće pokvariti ukus kolača.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.