JEDNOSTAVNO: Ovim trikovima produžićete trajanje baterije mobilnog telefona

Punite redovno
Nema potrebe da bateriju punite i praznite do kraja. Litijum-po baterije ne reaguju dobro na nisku voltažu, pa mogu stvarati probleme padnu li prenisko. Stoga, kad god vam baterija padne na 30 odsto, potražite utičnicu. Najbolje ako je oko 10-20 odsto. Izbegavajte ceđenje baterije do kraja.

Nemojte previše puniti

Nije dobra ideja ostaviti mobilni da se puni osam sati ako treba dva i po sata, pa to izbegavajte. Time smanjujete rizik pregrejavanja i eksplozije baterije. Punite uz doručak, u kancelariji, pa dopunite uveče ako je potrebno.

Razmišljajte o ciklusima punjenja
Po njima računate žiIpak, količina punjenja koje obavite svaki put i količina baterije koju ste iskoristili ima uticaja na broj punjenja koji ćete uspeti da izvučete iz nje. Idealno, dopunićete je od 25 do 80 odsto jednom ili dva puta dnevno.

Isključujte mobilni
Želite li maksimalno produžiti životni vek baterije, isključite mobilni tu i tamo. Recimo, dok ga punite. Ne samo što ćete ga tako brže napuniti, već će se i manje grejati pri punjenju. Možete ga isključiti i dok ste u bioskopu ili na dužem sastanku.

Držite mobilni podalje od izvora toplote

Iako pametni telefoni s litijumskim baterijama (litijum-polimerskim i litijum-jonskim) dolaze s prekidačima toplote kako bi izbegli pregrejavanje, ne treba izazivati sudibinu. Kao što smo već napomenuli, izbegavajte preterano punjenje, ali i držite mobilni dalje od izvora toplote, naročito dok ga punite, kao i od prašine.

Ukoliko i pored svih ovih saveta niste zadovoljni dužinom trajanja baterije vašeg telefona, evo alternativnih metoda punjena - preko obuće  i toplotom sovga tela.

Izvor: androidpit

Pogledajte još