#ZAjednakost: Kultunim manifestacijama u Beogradu obeležava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Ovaj dan zvanično su priznali i slave ga organizacije Ujedinjenih Nacija, Svetska Banka, Evropski parlament, kao i parlamenti mnogih država u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi. U preko 120 zemalja sveta svakog 17. maja brojne LGBT organizacije, institucije, vlade, gradovi, organizacije za zaštitu ljudskih prava, kompanije i javne ličnosti učestvuju u raznim kulturnim događajima, društvenim akcijama i medijskim kampanjama kako bi podigli svest o neophodnosti suzbijanja svih vidova diskriminacije, mržnje i zločina, kao i da bi promovisali jednako uživanje Ustavom zagarantovanih ljudskih prava za sve osobe bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Činjenice govore da 81 zemlja na svetu zakonom zabranjuje odnose između osoba istog pola, a 10 od njih primenjuje smrtnu kaznu za njegovo kršenje. Ovo predstavlja 40% svetske populacije, dok čak 70% ljudi na svetu živi pod zakonima i represivnim regulativama koji ograničavaju “slobodu izraza” kada je reč o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu. Zato je “sloboda izraza” odnosno “Freedom of Expression” u ovogodišnjem fokusu obeležavanja IDAHOT dana na globalnom nivou.

Pokretanjem pitanja o uticaju kreativne snage koju društvo može upotrebiti u borbi za slobodu izraza i protiv svih oblika diskriminacije, organizacija IDAHO Belgrade već drugu godinu razovrsnim kulturnim manifestacijama ukazuje na poziciju LGBTI i kvir osoba kao ugrožene manjinske grupe u društvu, ali i preispituje i nalazi moguće puteve u borbi za jednakost.

Pod sloganom Kultura i umetnost u borbi #ZAjednakost, u saradnji sa partnerskim organizacijama, institucijama kulture iz Srbije i regiona, IDAHO Belgrade ove godine obeležava Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije nizom uzbudljivih dešavanja - filmovi, izložbe, pozorište, muzika i tribine.

Ovogodišnji IDAHO dani otvoreni su 6. maja u Kulturnom centru Beograda tribinom KVIR ISTORIJA, a trajaće do sve do 23. maja na različitim lokacijama u Beogradu kao i na društvenim mrežama kroz kampanju podrške #ZAjednakost.

Na programu su: predstava NEČASTIVE (Bruno Isaković, Hrvatska) u Domu omladine Beograda, celonedeljne projekcije filmova u UK Parobrod kroz selekcije Queer Zagreba, Merlinka Festivala i IDAHO Belgrade, zatim pop-up izložba poznatog njujorškog fotografa Gorana Veljića sa fotografijima prvih venčanja istopolnih parova u Americi, i još mnogo toga. Kompletan program i satnicu pogledajte ovde.

Pogledajte još